PočMág radí

Sdílej
 
Když z nabídky START vyberu nastavení, ovládací panely, přidat nebo ubrat programy, objeví se mi program, který jsem neodinstaloval, ale smazal pouze jeho adresář. Teď už vím, jak jsem měl správně postupovat, ale zajímalo by mě, jestli se s tím dá něco dělat. Honza Bulka, Postřižín

Jak už víš, program se má správně odinstalovat prostřednictvím ikony "Přidat, nebo ubrat programy" v ovládacím panelu. Je to z toho důvodu, že většina programů při instalaci kopíruje své soubory nejen do příslušného adresáře, ale i do adresáře Windows či jejich podadresářů. Současně s tím při instalaci dochází k různým záznamům do inicializačních souborů systému Windows, které tím zvětšují svoji velikost. Proto pokud nedojde ke správné odinstalaci programu, zůstanou tyto soubory a záznamy v systému a dochází k tomu, že Windows běží pomaleji, neboť jsou nuceny se zbytečně těmito neplatnými záznamy zaobírat.

Chceš-li se záznamu o nainstalovaném programu a především nepotřebných souborů zbavit, je nejjednodušší onen zmíněný smazaný program znovu nainstalovat a opětovně ho odinstalovat. Další možností je odstranit informaci o programu pomocí různých přídavných utilit, které umožňují editaci nabídky "Přidat, nebo ubrat programy" - tyto utility se nacházejí na internetu nebo na CD přidávaných k různým odborným počítačovým časopisům. Poslední možností je editace registru, kde je tato informace uložena - jedná se ale o operaci, která by mohla mít za následek zhroucení systému - raději to nech udělat někoho, kdo to umí (tento ani předchozí postup sice neodstraní přebytečné soubory, ale Windows se s nimi dále nezabývají a tudíž již nejsou zdržovány).