Třikrát jinak - Prázdniny ą prázdné dny

Třikrát jinak - Prázdniny ą prázdné dny
Sdílej
 
Také už máte prázdnin plné zuby? Dva měsíce cestování, koupání, zábavy a volnosti – kdo to má vydržet! Ale když už prázdniny musí být, je třeba je nějak přetrpět. Zjišťovali jsme, jak na to. Vždyť je před námi ještě skoro celý srpen...

Léto v týpí
Arne, 13 let

Na indiánském táboře jsem byl poprvé už v sedmi letech. Další tábory byly v jiném duchu, ale loni jsme byli zase indiáni a letos budeme taky.

Foto
Obdivuju indiánskou kulturu. V přírodě dokázali vyrobit věci, které si dneska kupujeme v obchodě - to mě fascinuje. A rád bydlím v týpí, protože tam je oheň. Děláme si i indiánskou postel z lískových prutů.
Je pohodlná?

Když na ní máte karimatku, tak jo.
Ale indiáni asi karimatku neměli.
Ti tam měli kůže. Sehnat je u nás není jen tak, máme jen malé kousky. Kupovat velké kůže je hodně drahé.
Máte indiánské oblečení?

Nosíme bederní roušky, holky mají takový hábit. Oblečení si vyrábíme sami. Mohli bychom ho koupit, ale to by nebylo ono.
K jakému kmeni patříte?

První rok jsme byli za Apače, teď si vymýšlíme vlastní kmeny. Ze skutečných indiánů se mi asi nejvíc líbí Apačové, protože k nim patřil Vinnetou.

LÉTO NA JACHTĚ

Anička, 13 let

Už čtvrtým rokem jezdím na dvouposádkové jachtě třídy Cadet. Minulý týden jsme na Lipně měli mistrovství České republiky, teď je mistrovství
Foto
světa ve Španělsku. Tam jsem mohla jet, ale už jsem byla ve Španělsku třikrát, tak se mi nějak nechtělo. Teď bych tam celkem jela, protože se nudím na chalupě. Pak jedeme na soustředění s naším klubem a na konci prázdnin je závod na Rozkoši.

Jak se taková jachta řídí?

Menší plachtu, kosatku, ovládá kosatník, hlavní plachtu kormidelník. Pak je tam ještě jedna maličká plachta - spinakr. Tu by měl ovládat kosatník, ale kosáci jsou většinou hrozně malí, tak ji má často kormidelník.

Na jaké pozici jezdíš ty?

Tři roky jsem jezdila na kosatce. První rok mě to ještě bavilo, druhý mě to už moc nebralo, ale třetí rok to bylo zase lepší, protože už jsem byla starší a zvládala jsem to o dost líp. Teď jezdím na kormidle a to je mnohem zábavnější. Na kosatce mě vždycky bavilo, když foukal silný vítr - to jsem musela hodně vyvažovat. Teď na kormidle mě to baví tak všeobecně, člověk dělá mnohem víc věcí než na kosatce. Hlavně řídí loď. Kormidelník mě nepoučuje, můžu si jezdit, kudy chci...

Je jachting namáhavý sport?

Když nefouká, tak to vůbec není fyzicky náročné, ale v silném větru se fakt hodně vyvažuje a břišní svaly dostávají docela zabrat.

Máš na lodi někdy strach?

Bojím se hlavně, abych nenarazila do jiné lodi, protože díry se docela blbě opravujou. Jinak strach nemám. Na vodě jsou většinou záchranáři, a když se cvaknu, tak se cvaknu. To mi nějak nevadí, prostě se vykoupu.

LÉTO NA SKEJTU

Eda, 14 let

Foto
Většinu prázdninových dní trávím na skejtu. Ráno jezdím tak hodinku, odpoledne dvě. Pak už mě bolí nohy, je to náročné hlavně na kotníky. U nás v Liberci máme skatepark, občas jezdím i do Jablonce, ale jinak tam toho moc není, v Praze je to lepší.

Co tě na skateboardingu baví?

Hlavně ta volnost.

Kdybys vyrazil s batohem do přírody, volnost bys neměl?

To mě zrovna moc nebere.

Jezdíš jen tak pro radost, nebo systematicky trénuješ?

Je to pro mě hlavně zábava, ale samozřejmě se chci pořád zlepšovat. Trénuju teď nějaké triky, ale moc mi to nejde. Zkouším fifty-fifty - to se jede na hraně po obou trekách, a kick flip, při kterém se prkno otočí. Jezdím teď víc než během školního roku, na prázdniny jsem se těšil hlavně kvůli skejtu. A taky na to, že se nebudu muset učit.

Jak by sis představoval ideální prázdniny?

Jel bych tak na měsíc do Barcelony, tam je to na skejt nejlepší v Evropě. A jinak mě zajímají římské památky, na ty bych se jel podívat.