Svět 2005

Svět 2005
Sdílej
 

Zbraně v plamenech

Je léto, čas táborových ohňů. Ale vatru, jakou rozdělali policisté v keňském hlavním městě Nairobi, hned tak někdo netrumfne. V plamenech skončilo 3830 zbraní zabavených zločincům
i dobrovolně odevzdaných výměnou za beztrestnost. Mezi zbraněmi převládaly samopaly vzoru AK-47, tedy proslulé kalašnikovy. Stačila trocha petroleje a dřevěné pažby hořely jedna radost. V takto živeném ohni se nakonec i hlavně a kovové mechanismy změnily v hromadu nepoužitelného šrotu.

-von


Nasloucháme mimozemšťanům


Foto
Existují mimozemšťané? Podaří se nám někdy zachytit a rozluštit poselství vzdálené kosmické civilizace? Astronomové po něm zatím pátrají marně. Podařilo se sice zachytit několik „podezřelých“ signálů, ale ty byly vysvětleny jiným způsobem či se již znovu neopakovaly. Nedávno se uskutečnilo zkušební „naslouchání“ mimozemšťanům pomocí nového radioteleskopu budovaného severovýchodně od San Franciska. Po dokončení jej bude tvořit 350 kovových antén o průměru 6,1 m. Během dvaceti let jím astronomové prozkoumají asi jeden milion hvězd. Finanční prostředky na výstavbu radioteleskopu věnovaly soukromé osoby; nejvíce přispěl Paul G. Allen, spoluzakladatel společnosti Microsoft. Proto byla soustava radioteleskopů pojmenována Allen Telescope Array (ATA).

František Martinek


Bdící kosatky


Foto
Mláďata kosatek a delfínů skákavých se celý první měsíc svého života obejdou bez spánku. Moc toho nenaspí ani jejich matky, které trpělivě bdí nad bezpečím svých maličkých. Zjistili to biologové z Kalifornské univerzity, kteří nad svým objevem neskrývají překvapení. Všichni ostatní savci totiž po narození spí naopak co nejdelší možnou dobu. Vždyť spánek je nezbytný pro zdárný vývoj mozku a dalších orgánů. Na volném moři se ale není kde schovat před predátory a chvilka nepozornosti se malým, zranitelným tvorečkům může stát osudnou. Bdělý stav navíc zřejmě mláďatům, která si ještě nevytvořila dostatečnou tukovou vrstvu, pomáhá udržovat tělesnou teplotu. Zatím je však záhada, jak je možné, že kosatky a delfíni vydrží bez spánku tak dlouho.

-von


Mozek není počítač


Vybrat z dvojice předmětů na monitoru ten, jehož název se ozve z reproduktoru - tak jednoduchý byl úkol studentů z Cornellovy univerzity (USA) účastnících se pokusu, jehož cílem bylo zjistit, jak funguje mozek. Zda je něco pravdy na přirovnání mozku k počítači.
Pokud se na obrazovce objevily předměty pojmenované zcela odlišně (např. strom a dům), studenti na ten správný ukázali velmi rychle. Pokud však znělo pojmenování obou předmětů podobně (např. strom a stroj), reagovali pomaleji a dráha kurzoru byla klikatější. Informaci studenti začali zpracovávat ještě předtím, než slyšeli celé slovo. To jim umožnilo rychle reagovat u zcela odlišných slov, ale moc jim to nepomohlo u slov lišících se až posledním písmenem. Klikatá dráha kurzoru „územím nikoho“ mezi obrázky vypovídá o tom, že studenti zvažovali obě možnosti najednou. Mozek zkrátka nepracuje jako počítač pouze v režimu vypnuto/zapnuto, nula/jednička (nebo strom/stroj). Dokáže se pohybovat na pomezí, pracuje zároveň s oběma variantami.

-von


Legenda o céčku


Snad každý ví, že konzumace vitaminu C chrání před nachlazením a jeho zvýšená dávka pomáhá nemoc překonat. Je to stará moudrost, která má jedinou, zato zásadní chybu: zřejmě není pravdivá. S tímto překvapivým oznámením přišli australští a finští vědci. A není to jedna z tisíců každodenních zpráviček o blahodárném, nebo naopak škodlivém vlivu té či oné potraviny na naše zdraví. Nový pohled na vitamin C vychází ze starých údajů: z analýzy 55 vědeckých studií, které byly na toto téma publikovány za posledních 65 let. Vyplývá z nich, že vitamin C pomáhá vzdorovat nachlazení pouze lidem vystaveným extrémní fyzické zátěži nebo mrazu (vojákům, maratoncům, lyžařům...). Možná je tedy jeho blahodárný vliv jen pověrou, která byla natolik rozšířená, že přetrvala navzdory všem experimentálním výsledkům. Nic to však nemění na tom, že vitamin C je pro správné fungování organismu nezbytný, a z jídelníčku bychom ho vyřadit rozhodně neměli.

-von