Hvězdná obloha

Hvězdná obloha
Sdílej
 

ZÁŘÍ

V polovině září na večerní obloze stále naleznete souhvězdí, která znáte z léta. Jsou to především Labuť, Orel a Lyra a nechybí ani Herkules nebo Perseus. Nad jihovýchodem se stávají dominantou souhvězdí Andromedy a Pegase. Podle řeckých bájí Andromeda, dcera královny Kasiopeji, doplatila na matčinu vychloubačnou povahu. Kasiopeja totiž prohlásila, že Andromeda je krásnější než mořské nymfy, dcery boha Poseidona. Rozzuřený Poseidon si jako oběť vyžádal Andromedu, kterou musel její otec Cefeus přikovat ke skále a ponechat napospas mořské obludě. Zachránil ji až Perseus, který přiletěl na okřídleném Pegasovi. Nalezení Pegase na nebi určitě nebude problém. Nad jihovýchodem vám ihned padne do oka výrazný čtyřúhelník, takzvaný Pegasův čtverec.
Přibližně v polovině cesty směrem k souhvězdí Andromedy narazíte na velmi zajímavý objekt. Vypadá jako mlhavá oválná skvrnka o průměru dvou měsíčních úplňků. Lidé ji dlouho považovali za mlhovinu. Teprve na počátku minulého století astronomové zjistili, že je tvořena obrovským množstvím hvězd, které v menších dalekohledech splývaly dohromady.

Nejde tedy o mlhovinu, ale o galaxii se stovkami miliard hvězd. Do podobné, avšak menší galaxie patří i naše Slunce. Galaxie v Andromedě je nejvzdálenější objekt, jenž můžete spatřit pouhýma očima. Světlo od ní k nám letí necelé dva a půl milionu let. Asi za jednu miliardu let se Velká galaxie v Andromedě srazí s tou naší. Obě galaxie se propletou, aniž do sebe jednotlivé hvězdy narazí.
Z planet se tento měsíc můžete těšit na Mars, který vychází večer a hvězdné nebe bude zdobit celou noc. Po západu Slunce bude nad západem pozorovatelná Venuše a většinu září i Jupiter.
Mapu na říjen najdete v ABC č. 20