Svět 2005

Svět 2005
Sdílej
 

Přečtený šimpanz

Svého nejbližšího zvířecího příbuzného máme přečteného. Bezmála sedmdesát vědců z pěti zemí dokončilo čtení DNA

Foto
šimpanze a zjistilo, že se od lidské dědičné informace liší zhruba ze čtyř procent. V těchto čtyřech procentech rozdílné DNA musíme hledat vše, co z nás dělá člověka. Za svůj vznik člověk nevděčí zcela novým "člověčím" genům, které by zvířatům včetně šimpanze chyběly. Dědičná informace našich pravěkých předků se velmi podobala DNA lidoopů. Geny pravěkých lidí však změnily svou souhru. Některé z nich přidaly plyn, jiné naopak přibrzdily, další změnily zaměstnání a začaly pracovat v jiných částech těla. Lidskou a šimpanzí dědičnou informaci si proto můžeme představit jako dva velmi podobné "genetické orchestry", z nichž každý hraje úplně jinou hudbu. Jaroslav Petr


Empétrojková válka


Jen několik hodin nato oznámila nový výrobek firma Sony, která kralovala éře kazet a cédéček, ale po nástupu MP3 jí
Foto
maličko došel dech. Dvacet šest let po prvním kazetovém walkmanu přichází MP3 přehrávač opět jednoduše pojmenovaný Walkman. Na výběr jsou kapacity 6 a 20 GB. Sony Ericsson navíc po srpnové novince, "hudebním" mobilu W800i, přichází s dalším mobilem pyšnícím se označením Walkman. Typ W550i má kapacitu 256 MB.
Souboj o převahu na trhu s hudbou ve formátu MP3 se nám pěkně rozjíždí. Apple se spojil s Motorolou a 7. září představil nový mobil Motorola Rokr E1, s jehož pomocí je možno stahovat hudbu z internetového obchodu iTunes, který Apple zprovoznil v první řadě pro majitele iPodů. Mobil se bude prodávat s paměťovou kartou o kapacitě 512 MB. Možná vás napadne pořídit si větší kartu, ale mobil vám stejně nedovolí přehrát více než sto písní - zřejmě aby nekonkuroval levnějším verzím iPodu. Ve stejný den Apple představil i iPod nano - miniaturní verzi svého slavného přehrávače.



Malá velká čísla


3,9 Na asteroidu 2003 EL61, obíhajícím kolem Slunce za oběžnou dráhou Pluta, trvá jeden den pouhých 3,9 hodiny.
Foto
Na těleso jen o málo menší než Pluto je to neuvěřitelně rychlá rotace. Odstředivá síla je tak silná, že těleso tvarem připomíná ragbyový míč.
23 Celý podzim můžete na internetu sledovat putování 23 čápů černých do afrických a asijských zimovišť. Tři čápi byli v rámci Nové odyseje, o níž ABC pravidelně informuje, označeni v Mongolsku. Dvaceti evropským čápům (z toho třem z ČR) se věnuje spřízněný projekt Flying over Natura 2000. Aktuální informace najdete na www.rozhlas.cz/odysea a www.rozhlas.cz/flyingover.
2000 Lidé ovlivňovali světové klima dávno před průmyslovou revolucí. Vypalováním lesů přispívali ke skleníkovému efektu. Dokazuje to složení vzduchu ukrytého v antarktickém ledu starém 2000 let.
300 000 Na světě je tolik materiálu vhodného pro výrobu atomových zbraní (hlavně plutonia a obohaceného uranu), že by to stačilo na 300 000 bomb. Zbrojaři mají co dohánět!
13 000 000 000 Když už jsme u výbuchů: 4. září vědci zaznamenali rekordní explozi hvězdy. Došlo k ní totiž před třinácti miliardami let, tedy necelou miliardu let po zrození vesmíru. Záření k nám z obrovské vzdálenosti dorazilo až nyní.


Sklo, které se nepotí


Americký vědec Michael Rubner vyvinul sklo, které se nepotí. Jeho povrch kryje tenký povlak z umělohmotných vláken a
Foto
mikroskopických skleněných kuliček. Kapičky vody se mezi ně vsáknou a vytvoří hladkou, dokonale průhlednou vrstvu. Jednání s automobilkami o využití nového skla v automobilech jsou už v plném proudu.
Rubner vyvinul také voskovitý povlak, který vodu naopak silně odpuzuje. Ze skla s takto upraveným povrchem voda ihned stéká a bere s sebou všechnu špínu. Plachta kombinující savý povrch s povrchem odpuzujícím vodu by mohla posloužit vojákům nebo cestovatelům k získávání vody ze vzdušných par stejným způsobem, jakým si vodu opatřují někteří pouštní brouci. Část jejich krovek nasává vlhkost z ranního chladného vzduchu a jiná část ji sráží v kapky, které si pak brouk "přihrává" k ústům.


Motorkářský airbag


Motorka je odjakživa spíše vyjádřením životního stylu než pouhým dopravním prostředkem. Vůně benzinu, vítr ve vlasech,
Foto
předení motoru, svoboda. Kdo by si lámal hlavu s bezpečností? Někdo se přece jenom našel. Inženýři z firmy Honda
začátkem září představili vůbec první airbag pro motocykl. Senzory na přední vidlici měří změny rychlosti a při jejím prudkém poklesu, který nemůže znamenat nic jiného než srážku, aktivují airbag. Ten se nafoukne za pouhých šest setin sekundy. Milovníci adrenalinové jízdy se však nemusí bát, že přijdou o vzrušující pocit nebezpečí. Airbag snad jezdci zachrání život při čelní srážce. Jestliže to však motorkář položí v zatáčce a trefí se hlavou do sloupku svodidel, má o vkusný pomníček u silnice postaráno i se vzdušným polštářem mezi řídítky.



Letem světem


Původní obyvatelé Aljašky nechali dočasně vypnout webovou kameru, která sleduje mroží kolonii na ostrově Round Island
Foto
v Beringově moři. Nepřejí si totiž být rušeni při tradičním podzimním lovu. Bojí se, že by drastické záběry vyvolaly celosvětové pobouření a prastará tradice by byla ohrožena. Až moře smyje krev, kamera na www.alaskasealife. org/New/research/roundisland.
php bude opět fungovat.
* Firma Fujitsu zahájila prodej robotického poskoka do kanceláří.
Mohl by na recepci vyzvedávat hosty, roznášet poštu a po skončení pracovní doby hlídat budovu. Jen aby z té nepříliš tvůrčí práce neupadl do deprese jako nebohý Marvin ze Stopařova průvodce po galaxii.
* Nedávno zveřejněné výsledky červencové srážky komety Tempel 1 s projektilem vystřeleným sondou Deep Impact ukázaly, že kometa není jednolitým kusem tvrdého ledu. Směs zmrzlé vody, oxidu uhličitého, prachu a organických látek připomíná spíše špinavou sněhovou kouli.
* Zkáza, kterou napáchal hurikán Katrina, daleko přesahuje hranice Louisiany a Mississippi. Škody na zařízeních NASA donutí americkou kosmickou agenturu šetřit, což mimo jiné znamená, že naděje dosluhujícího Hubbleova teleskopu na opravu se opět zmenšila.
* Parazitický červ patřící mezi strunovce dokáže dohnat svého hostitele k sebevraždě. Nervovou soustavu kobylky dubové (na ilustračním snímku příbuzné saranče) působením chemických látek tak zmate, že kobylka "dobrovolně" skočí do vody a utopí se. Strunovec ji poté opustí a vydá se hledat partnera. Sexu se totiž strunovci oddávají výlučně ve vodním prostředí.