Rozšiřující sloty základní desky (2/2)

Rozšiřující sloty základní desky (2/2)
Sdílej
 

V minulém čísle jsme si přiblížili funkci základní desky a popsali sloty ISA a PCI. Dnes budeme pokračovat v popisu slotu AGP. Slot AGP je šitý na míru vysokým nárokům grafických karet. Vyznačuje se velkou rychlostí přenosu dat a dalšími speciálními parametry, např. přímým přístupem do operační paměti počítače, kam si může grafická karta pohodlně uložit informace, které se už nevejdou do její integrované paměti. S tímto slotem se můžeme setkat v několika variantách. Od

Foto
sebe se odlišují tvarem samotného slotu a jeho rychlostí. Jednotlivé typy jsou AGP 1x, AGP 2x, AGP 4x a AGP 8x. Číslo udává násobek rychlosti prvotního AGP slotu (266 MB/s), který ovšem brzy přestal stačit a byl nahrazen AGP 2x atd.

PCIe


V současnosti se postupně začíná prosazovat nový druh slotů, který má sloužit nejen pro účely grafických karet. Jedná se o slot PCI-Express (PCIe). V základním provedení (PCI-Express 1x) je téměř 4x rychlejší než původní PCI a v provedení PCI-Express 16x (což je zatím nejrychlejší) je 4x rychlejší než AGP 8x. To je jeden z důvodů, proč již dnes najdeme grafické karty pro slot PCIe 16x, ačkoliv ještě nedokáží využít naplno jeho možností, a jejich výkon je proto pouze nepatrně vyšší.

DVĚ "GRAFIKY"


Ovšem specialitou PCIe je možnost zapojit dvě identické grafické karty v režimu SLI (Scan Line Interlace). V tomto režimu obě karty spolupracují a grafický výkon počítače vzroste až o 50 %. Samozřejmě ho ale musí základní deska podporovat a musí mít dva PCIe 16x sloty. Další z plánovaných způsobů využití PCIe je usazení jiných náročnějších rozšiřujících karet, jako je např. síťová karta o rychlosti 1000 MB/s (dnes je standard pro domácí účely 100 MB/s), které by brzdila nedostačující rychlost a nevyhovující architektura slotů PCI.