Reality show ve světě - Kam až zachází televizní zábava

Reality show ve světě - Kam až zachází televizní zábava
Sdílej
 

Špehování notorických opilců v Big Brotherovi a VyVolených omrzí dříve nebo později každého. Ve světě však probíhá tolik jiných reality shows, že o nové varianty tohoto formátu televizní zábavy ještě dlouho nebude nouze. Bohudík, nebo bohužel?

Survivor – ostrov plný Robinsonů

Pořad, který už jste v přeložené verzi možná zahlédli i na zdejších obrazovkách, se trochu podobá filmu Trosečník s Tomem Hanksem v hlavní roli. Jen místo Toma Hankse jsou do víceméně necivilizované divočiny vypuštěny dvě skupiny lidí, které spolu navzájem soupeří. Nejenže musí přežít v oblasti odříznuté od civilizace, ale navíc plní nejrůznější bizarní úkoly. Aby toho nebylo málo, na způsob Big Brothera se mezi sebou taktéž navzájem vylučují, takže nejdůležitější nakonec není ani tak fyzická zdatnost a schopnost přežít v divočině, jako spíše obratnost ve vyštípávání konkurentů ze své vlastní skupiny.


Fear Factor


Horor na vlastní kůži. Zdá se, že reality shows se budou v budoucnu ubírat směrem, který naznačuje právě Fear Factor. Diváci jsou evidentně lační těch nejniternějších lidských pocitů (asi proto slaví takové úspěchy opilí naháči v Big Brotherovi) a Fear Factor jim hodlá naservírovat právě jeden z nich - strach. Soutěžící jsou nuceni (byť jsou v pořadu dobrovolně, zlákáni finanční odměnou a pár minutami slávy denně) překonávat své strachy a fobie, a tak skáčou z letadel s padákem, který se otevírá zásadně se zpožděním, prolézají podzemí budov, kde jim padají za krk chlupatí pavouci, a vůbec provádějí spoustu dalších podivných věcí včetně pojídání koblih naplněných hlínou a podobně. Ale co by člověk neudělal pro peníze a trochu slávy, že?

The Osbournes


Život vysloužilců. Zpěvák Ozzy Osbourne žil nespoutaným životem heavymetalové hvězdy a dnes je to na něm znát. Svou milionovou haciendou se pohybuje jako shrbený (a až za ušima fcotetovaný) dědeček a kolem něj pobíhají jeho dvě dospívající děti, které jsou stále jednou nohou v protidrogové léčebně. Hudební stanice MTV do zpěvákova domu nainstalovala padesát kamer, které zaznamenávají Ozzyho každodenní boj o přežití. Více než reality show však Osbornovi připomínají běžný televizní seriál - život vysloužilé hvězdy a jeho vyžilých ratolestí se skládá z nejrůznějších dobrodružství (jak šla Ozzyho dcerka nakupovat a měla s sebou jen sto tisíc dolarů apod.), která jsou zaznamenávána televizním štábem.

Simple Life


Peklo pro rozmazlené slečinky. Paris Hiltonová je dědičkou hotelového impéria Hilton, takže má moc peněz. Nicole Richieová je dcerou zpěváka Lionela Richieho, takže má také neuvěřitelnou spoustu peněz. Obě jsou pozoruhodně hloupé, denně utrácejí statisíce dolarů, jezdí v nejluxusnějších vozech a jediné, co je na světě zajímá, jsou večírky a nakupování. Že by bylo zajímavé natáčet tyhle dvě při nakupování? Ne tak úplně! Tvůrci reality show Simple Life zašli ještě dál a obě dámy přestěhovali na vesnický statek, který musejí Paris s Nicole obhospodařovat. Nejenže šlapou v blátě, dojí krávy a nechávají se nakopávat od koní, ale navíc jsou nuceni poprvé v životě navštívit normální obchody, které nemají kliky ze zlata a mluvit s normálními lidmi, kteří nevlastní ani jedno osobní tryskové letadlo.

l Want a Famous Face


Plastická chirurgie v praxi. "Ahoj, já jsem Melisa a chci vypadat jako Britney Spearsová," představuje se v pořadu hudební stanice MTV drobná blondýnka. Pokud čekáte, že si ji vezme do péče pár stylistů a doporučí jí vhodný make-up (jako v tuzemském pořadu Vypadáš skvěle!), jste na omylu. V dalším jednání show l Want a Famous Face navštíví tahle Melisa plastického chirurga a podstoupí operaci, která je celá zaznamenávána kamerami a při které je Melise komplet přeoperován obličej i tělo. Zní to šíleně a ještě šíleněji to vypadá, zvlášť když jsou hlavními aktéry pořadu mladí lidé (jeden chce vypadat jako Brad Pitt a jiný třeba jako Jennifer Lopezová). Aspoň že jsou v pořadu vidění i ti, kterým plastické operace vůbec neudělaly dobře - jako varování pro další nešťastníky, kteří chtějí z nepochopitelných důvodů vypadat jako někdo v televizi.

The Apprentice!


Poslužte miliardářovi! Má americký miliardář Donald Trump zapotřebí vystupovat v reality show? Možná ne, ale na druhou stranu ho to evidentně baví. V pořadu The Apprentice!
si Donald Trump vybírá zaměstnance ze skupiny lidí, kteří jsou ochotni za něj snad položit i život. Výhra je pro mnohé lákavá - místo ve společnosti jednoho z nejbohatších mužů planety (a dost možná i celého vesmíru), placené ve stovkách tisíc dolarů. Soutěžící - z nichž někteří už vstupují do pořadu jako milionáři - se můžou přetrhnout, aby pro Donalda udělali první poslední, a kamery je při tom sledují na každém kroku. Co je na show celkem sympatické, je skutečnost, že tu už nejde jen o pouhé tajtrdlíkování před diváckou veřejností, ale o snahu získat práci. Méně sympatický už je způsob, jakým se bezohlední soutěžící snaží vyřadit ze hry své konkurenty, a nevybíravé "Máš padáka, kterým Trump častuje ty méně zdatné.

A ANI TO NENÍ VŠECHNO...


Pořady formátu reality show se ve světě počítají na desítky a není možné vyjmenovat je všechny. Zapomenout bychom neměli na tituly, jako jsou Joe Millionaire, kde si mladý milionář vybírá nevěstu (aby ji posléze překvapil tím, že nemá ani halíř), Now, Who is the Boss, kde si šéf velké firmy vymění místo se svým zaměstnancem (a nechává se od něj šikanovat za jakýkoliv nesplněný úkol), nebo Rock Star: INXS, kde si rocková skupina vybírá svého nového zpěváka (několik let poté, co ten původní spáchal sebevraždu). A pořadů je ještě víc - Sylvester Stalone hledá nejlepšího boxera v The Contender, dobrodruzi hledají poklad na cestě kolem světa v The Amazing Race a zpěvačka Jessica Simpsonová hledá návod k manželskému životu v The Newlyweds. Prostřednictvím reality show vybírá Malajsie svého prvního kosmam monauta, odvážlivci si zkoušejí život vězňů ve věznici Guantánamo, a aby nebyla o zábavu ochuzena ani zvířata, natáčí se už i reality show, ve které hrají hlavní roli ovce.