Trénink agility 6 - Překážky s kontaktní zónou 1

Sdílej
 
Trénink agility by měl vždy probíhat pod vedením zkušeného instruktora! Překážky nesmějí být pro psa nebezpečné. Pokud si však se svým hafanem chcete jen občas zaběhat a zaskákat na chatě či na zahradě, Zuzana vám poradí, jak na to.

Áčko, kladina a houpačka jsou tzv. překážky s kontaktní zónou. Od ostatních se liší velikostí, pravidly jejich zdolávání či umístěním na parkúru.
Překážky jsou ve výšce a pejsek má za úkol co nejrychleji je přeběhnout, musí se však alespoň jednou tlapkou dotknout kontaktní zóny. Zóny jsou vždy na začátku a na konci překážky a pro lepší viditelnost jsou zpravidla barevně odlišeny.
Vlastní překážky musejí mít neklouzavý povrch a na závodech nikdy nesmějí být na začátku ani na konci trati. Pokud se pes nedotkne zóny, je mu na závodech přičteno pět trestných bodů. Zónové překážky bývají velmi tvrdý oříšek hlavně pro rychlé psy, kteří je s oblibou skáčou.

Áčko

Překážka je tvořena dvěma šikmými stěnami proti sobě. Tvoří tak písmeno A. Úhel áčka je pro každou velikost psa jiný. Na rampách jsou v pravidelných vzdálenostech (25-40 cm) připevněny lišty usnadňující pejskovi výstup a zabraňující sklouznutí.

Příště překážky s kontaktní zónou 2