Svět 2005

Sdílej
 

Malá velká čísla

21


Hurikán Wilma byl 21. tropickou bouří roku 2005, čímž je vyrovnán rekord z roku 1933. Wilma bylo zároveň poslední jméno, které zbývalo na seznamu jmen předem vybraných pro letošní bouře. Další budou označeny pouze písmeny řecké abecedy. V době uzávěrky se už nad Atlantikem tvoří Alfa.

50


Britská firma Virgin Galactic vybrala zálohy už od padesáti zájemců o výlet do vesmíru na palubě raketoplánu SpaceShipTwo, nástupce SpaceShipOne, který loni získal cenu Ansari X Prize určenou pro první soukromý stroj, který se vydrápe do vesmíru. První turisté by se měli dočkat už v roce 2008.

400


Novozélandští vědci vypustili na malý opuštěný ostrov jediného potkana a pak se ho pokusili ulovit. Testovali tak své schopnosti bránit invazi nezvaných druhů do původních ekosystémů. Jaké však bylo jejich překvapení, když se potkanův rádiový vysílač ozval z jiného ostrova vzdáleného 400 metrů! Hlodavec na něj přeplaval a ustavil tak nový potkaní plavecký rekord.

1180


Znečištění ovzduší má vliv na poměr pohlaví novorozenců. Zjistili to vědci z univerzity v Sao Paulu. U lidí se za normálních okolností rodí o trochu více chlapců než dívek, ve smogem sužovaném brazilském velkoměstě se však poměr téměř vyrovnal. Vědci spočítali, že nebýt znečištění, 1180 saopaulských dívek by se v letech 2001-2003 narodilo jako chlapci.

76 942 632


Počet internetových adres dosáhl téměř 77 milionů. Podle zjištění firmy Netcraft přibylo jen za posledních deset měsíců 19,5 milionu adres. Je to větší nárůst než v dosud rekordním roce 2000. Internet prý mohutní hlavně díky tomu, že své stránky si zřizuje stále více a více drobných firem a soukromých podnikatelů.

-von-


Záhadný Enceladus


Americká sonda Cassini obíhající kolem Saturna pořídila podrobné snímky Saturnova měsíce Enceladus, nad jehož jižním pólem zjistila obrovská oblaka vodní páry. Fotografie také ukazují, že v okolí jižního pólu se nacházejí dlouhé trhliny či zlomy.
Tam se odpařuje vodní led a průběžně tak doplňuje oblaka páry. Nejzajímavější je, že oblast kolem jižního pólu je mnohem teplejší než rovník. To je tak udivující, jako kdybychom zjistili, že Antarktida je teplejší než Sahara. Část jižní polární oblasti zřejmě ohřívá teplo unikající z vnitřních oblastí měsíce. Jak však může ledové těleso o průměru 500 km vytvářet vnitřní teplo a proč se toto teplo koncentruje do oblastí kolem jižního pólu, je zatím záhadou.
Pravděpodobně za to může gravitace Saturna a velkých měsíců.

František Martinek


Věda na dně oceánu

Výzkum oceánského dna naráží na problémy dané obrovskou rozlohou a obtížnou dostupností prostoru, který by bylo dobré zkoumat. O změnu se nyní pokoušejí kanadští oceánologové ve spolupráci se svými americkými kolegy. Cílem projektu NEPTUNE je položit nad nejmenší zemskou desku ležící pod hladinou Tichého oceánu u kanadského pobřeží síť 3000 kilometrů optických kabelů a elektrických rozvodů, na něž budou napojeny nejrůznější vědecké přístroje. Systém bude schopen dodávat on-line informace (téměř) o všem, co se na mořském dnu o rozloze 200 000 čtverečních kilometrů šustne. Pokládání sítě by mělo začít v roce 2007.

-von-


Věda na dně oceánu


Výzkum oceánského dna naráží na problémy dané obrovskou rozlohou a obtížnou dostupností prostoru, který by bylo dobré zkoumat. O změnu se nyní pokoušejí kanadští oceánologové ve spolupráci se svými americkými kolegy. Cílem projektu NEPTUNE je položit nad nejmenší zemskou desku ležící pod hladinou Tichého oceánu u kanadského pobřeží síť 3000 kilometrů optických kabelů a elektrických rozvodů, na něž budou napojeny nejrůznější vědecké přístroje. Systém bude schopen dodávat on-line informace (téměř) o všem, co se na mořském dnu o rozloze 200 000 čtverečních kilometrů šustne. Pokládání sítě by mělo začít v roce 2007.

-von-


Hvězdné mládě


Kdyby někdo vyfotografoval vznikající sluneční soustavu, pravděpodobně by vypadala podobně jako soustava z obrázku vytvořeného na základě údajů americké kosmické observatoře Spitzer Space Telescope. Ta pozorovala velmi mladou hvězdu GM Aurigae v souhvězdí Vozky, kolem níž existuje rozsáhlý tzv. protoplanetární disk - prstenec z prachu a plynů. Observatoř v něm odhalila mezeru odpovídající prostoru, ve kterém kolem Slunce obíhají velké planety Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Možná i kolem hvězdy GM Aurigae již vznikly velké planety, protože jiný způsob vzniku mezery astronomové neznají. Zatím je však nedokážeme pozorovat. V blízkosti hvězdy mohou stále ještě vznikat také planety podobné Zemi - stavebního materiálu je dostatek.

František Martinek


Na co umřel Napoleon?

Byl otráven? Dohady o příčinách Napoleonovy smrti se vynořily už krátce po jeho skonu 5. května 1821. Skutečný rozruch nastal v roce 1961, kdy byl ve vlasech velkého vojevůdce prokázán jedovatý arzen. Podle jedněch byl otráven, podle druhých se mu jed dostal do těla z tapet v domě, v němž pobýval během vyhnanství na Svaté Heleně. Nově objevený rukopis anglického lékaře, který se zúčastnil Napoleonovy pitvy, potvrzuje původní zprávu Napoleonova osobního lékaře: Napoleon zemřel na rakovinu žaludku. Tvrdí to i švýcarští badatelé. Ti zkoumali dvanáctery kalhoty, jež Napoleon nosil v rozmezí let 1800 až 1821. Z jejich mír vyplývá, že Napoleon v posledním půlroce života děsivě zhubl. Jeho poslední kalhoty jsou v pase o 13 centimetrů užší, což odpovídá ztrátě na váze více než 10 kg. "Svědčí to o konečném stádiu rakoviny žaludku," řekl Alessandro Lugli z curyšské university o výsledcích zkoumání Napoleonových kalhot.

Jaroslav Petr



Letem světem


Dravci a další velcí ptáci využívají při plachtění stoupavých proudů teplého vzduchu. Stejně se chová i experimentální bezpilotní letoun NASA, jehož test úspěšně proběhl začátkem října. Jakmile osmikilové letadélko zaregistruje proud teplého vzduchu, vypne motor a nechá se jím nést.
* Ornitologové si zoufají nad panikou, která vypukla poté, co virus ptačí chřipky dorazil do Evropy. I v Česku už zaznamenali případy ničení hnízd tažných ptáků. Podobné řádění je přitom zcela nesmyslné.
* Švédský pár, který zřejmě zcela podlehl kouzlu internetu, dal svému prvorozenému synovi jméno Google. Nezbývá než malému Googlovi popřát, ať se jeho staršímu jmenovci i nadále daří. Jinak se svým jménem bude za pár let pro srandu králíkům. Nebyl by první, kdo doplatil na potřeštěnost rodičů.
* Mobilní telefon by v budoucnu mohl rozpoznat svého pána podle stylu chůze. Ve finském výzkumném centru VTT už vyvinuli prototyp. Vynálezci přiznávají, že přístroj si zatím neporadí například s vysokými podpatky, nenadálým kulháním nebo několika skleničkami něčeho ostřejšího. Tak nevím - nebylo by obyčejné heslo jednodušší?
* Poté, co Číňané v říjnu uskutečnili svůj druhý let do vesmíru, se i v této nastupující světové mocnosti dostává ke slovu kosmická turistika. Výlet do vesmíru si zaplatil první čínský boháč. Jiang Fang zaplatil ve srovnání se svými předchůdci směšně málo - v přepočtu 2 500 000 Kč. Absolvuje totiž pouze krátký let pod úrovní oběžné dráhy a stav beztíže zakusí na devadesát minut.

-von-