Abeceda zajímavostí

Sdílej
 

Raketová liga

Ve Spojených státech se už nasytili závodů na automobilových okruzích. Budoucnost patří letadlům s raketovým pohonem. V říjnu se na plné obrátky rozjely přípravy "raketové ligy" - celoroční soutěže, jejíž jednotlivé závody se uskuteční v nejrůznějších částech USA. Finále bude hostit Nové Mexiko. Každého závodu se zúčastní minimálně deset strojů. Každý z nich bude mít vytyčenu přesnou trasu vzdálenou desítky metrů od ostatních, aby nedocházelo k srážkám. V prvních závodech odstartují letouny založené na již existujících strojích EZ-Rocket firmy XCOR, do budoucna se však počítá i s konkurenčními typy, takže součástí ligy bude i obdoba Poháru konstruktérů známého z formule 1. Testovací lety jsou naplánovány na jaro 2006.
Více na www.rocketracingleague.com a www.xcor.com.

-von-



Překvapení z jihu


Zpropadeně rychlí a nepříjemně chytří. Takoví byli velociraptoři ve filmu Jurský park. V Patagonii paleontologové objevili blízkého příbuzného těchto dravých dinosaurů. Buitreraptor gonzalezorum žil před 90 miliony let. Byl velký asi jako kohout a v mnoha směrech se podobal ptákům. Například jeho přední končetiny připomínaly křídla. Vědci zatím znali velociraptory a jejich příbuzenstvo jen ze Severní Ameriky a Asie. Předpokládali, že se tato skupina dinosaurů vyvinula na prapevnině zvané Laurasie před 140 miliony let. Objev buitreraptora v Jižní Americe je donutil změnit názor. Předci těchto dinosaurů se museli vyvinout ještě před oddělením Laurasie od jejího jižnějšího protějšku - prapevniny zvané Gondwana. A to posouvá počátky rodu velociraptorů, buitreraptorů a dalších jim příbuzných dinosaurů do doby před nejméně 180 miliony let.

Jaroslav Petr


Nejmenší auto na světě


Pouhé čtyři nanometry (miliontiny milimetru) měří autíčko, které z jednotlivých atomů sestavili vědci z americké Riceovy univerzity. Pro srovnání: lidský vlas je silný 80 000 nanometrů. Jako kola autu slouží koule tvořené šedesáti atomy uhlíku (tzv. fullereny), o nichž jsme v jiných souvislostech psali v ABC č. 20.
Autíčko se prohání po zlatém povrchu. Za pokojové teploty jsou k němu kola pevně poutána elektrickými silami, ale po zahřátí na 200 °C se roztočí a auto se rozjede. K čemu by to mohlo být dobré? Přece ke konstrukci nanonáklaďáků, které budou rozvážet materiál v nanotovárnách budoucnosti.

-von-


Létající vodíková ryba


firma SmartFish (anglicky Chytrá ryba) pracuje na vývoji stejnojmenného letounu, jehož aerodynamický tvar by měl ve srovnání s klasickými letadly přinést úspory paliva. Neobvyklá konstrukce kromě toho slibuje více vnitřního prostoru. Projekt počítá s různými velikostmi od malých bezpilotních průzkumníků po dopravní letadla pro dvacet pasažérů.
SmartFish je ve své základní verzi revoluční tvarem, nikoli však pohonem. Vylepšená podoba pojmenovaná HyFish (od hydrogen - vodík), na jejímž vývoji pracují odborníci Německého centra pro letectví a kosmonautiku (DLR), přináší revoluci i v tomto směru. HyFish by měly pohánět vodíkové palivové články. Letoun s rozpětím křídel 1,5 metru by létal rychlostí 200 až 300 km/h a dosáhl by výšky až 7000 m. Využití by našel při výzkumu atmosféry: letoun neprodukuje žádné zplodiny, které by rušily výsledky měření. První let je plánován na polovinu roku 2006.

-von-


Digitální vstupenky


Kudy do haly, v níž se za chvíli pořádá koncert nebo sportovní utkání? Kde najít na veletrhu stánek vybrané firmy? Návštěvníkům už brzy poradí vstupenka. Firma Siemens vyvinula fólii, na které se po stisknutí označené plošky objeví text nebo obrázek. Technologie je levná, takže by se mohla uplatnit při výrobě interaktivních vstupe Švýcarská nek či obalů - například na krabičce léků by se mohl po stisknutí objevit text s instrukcemi v různých jazycích. Lístek nebo krabička vystačí s vlastní miniaturní baterií. Zatím fólie "kreslí" jen dvoubarevně, ale v budoucnu se počítá s obrázky i texty v pestrých barvách. Velkou předností je rychlost, s jakou fólie zobrazuje nové texty. K výměně zprávy stačí půl vteřiny. Zatím se novinka představila jen v prototypech, na trhu by se měla objevit v roce 2007.

Jaroslav Petr