Skaal - Vítejte v říši trpaslíků!

Sdílej
 

BLACKFIRE

V nové hře Skaal se stáváte patriarchou jednoho z trpasličích klanů, soupeřících o možnost stát se všemi váženým královským klanem.
Toho dosáhnete dolováním zlata, a hlavně vařením nejlepšího piva v zemi.

HEJ HOU, HEJ HOU...


Celá hra je laděna do veselého tónu - od pravidel až po zpracování hrací desky, postaviček pidižvíků a jejich šenků. Pobavil mě fakt, že začíná hráč s nejdelšími vousy (povoleny jsou i falešné).
Království je rozděleno na dvanáct území, do nichž si hráči na přeskáčku umístí každý po jednom trpaslíkovi. V každém kole smí hráč provést pouze jednu z následujících akcí: umístění trpaslíka ze svého klanu, přemístění trpaslíka na jiné území, hledání zlata ve vybraném regionu, sbírání zlata, otevření šenku nebo přemístění šenku. Každý hráč má k dispozici jedenáct trpaslíků a dva šenky. Pomocí hodu kostkou lze při hledání zlata odkrýt zlatou žílu, nebo již obnaženou zvětšit. Někdy však na kostce padne "Ooops", což znamená, že naleziště je bezcenné. Vždy, když se objeví nové naleziště ("Ooops" nevyjímaje), z každého sousedního území musí přiběhnout jeden zvědavý trpaslík.

U ŠENKU


Pokud jsou na území trpaslíci z různých klanů, vybírá jednoho z nich hráč, který hledal zlato. Trpaslík unese jeden zlatý valoun (to odpovídá jednomu bodu), takže při dolovaní je dobré mít v bohatém regionu více svých trpaslíků. Zároveň si musíte dávat pozor, aby vám v něm protihráč nezřídil šenk, protože pak by na začátku kola dostal bod za každého vašeho žíznivého trpaslíka. Šenk může vlastnit jen nejpočetnější klan v regionu a převahou je možné ho soupeři přebrat. Hra končí po vydolování všech území a ten, kdo má nejvíc bodů, získává titul Skaal.

VÝBORNÁ HRA


Skaal může hrát tři až šest hráčů a jedna hra trvá zhruba hodinu. Pravidla zvládnete snadno a zanedlouho vás určitě tahle dolovací strategie chytne a už nepustí!