Evropa zírá - Český design 1911-2004

Sdílej
 

Už rok putuje po evropských metropolích výstava 100 ikon českého designu. Jedním z exponátů (ikona číslo 70) se stalo také ábíčko!

Je to časopis, který ovlivnil hned několik generací, hlavně svými vystřihovánkami. A tak v Berlíně, Londýnu nebo Stockholmu už vědí, jak vypadá ABC.
Výstava nejrůznějších výrobků vzniklých v posledních sto letech na území někdejšího Československa a později také v České republice se v říjnu zastavila i v Praze a na naše území se vrátí ještě v létě, a to do Brna.
O tom, které věci budou zařazeny mezi české ikony, rozhodovali odborníci, kteří o designu píší, vyučují jej, pečují o něm v muzeích nebo ho představují na výstavách.

Když se řekne ikona

Kdysi se ikonou rozuměly svaté deskové obrazy pravoslavné církve, které věřící uctívali. V poslední době se význam tohoto slova rozšířil a znamená také věci, které jsou tak kvalitní a zajímavé, že přesáhly svůj někdejší význam, a když se s nimi setkáme, vybaví se nám třeba doba, v níž vznikly, a vše, co k ní patřilo. U takových věcí se nám zdá, že nestárnou: s přibývajícími roky ještě jako by nabývaly na kvalitě a ceně. Řada z nich je pak považována za sběratelské vzácnosti, protože už je jich málo.

CO JE TO DESIGN?


Většinu věcí, které bereme do ruky, musel někdo vymyslet, dát jim takový tvar, aby se nám nejenom líbily, ale aby také dobře sloužily. Propisky, zubní kartáčky, křesla, stoly, police, skleničky, vázy, ale také auta, motorky, kola nebo celé vlakové soupravy. Jsou dílem designerů, což je profese, která se zrodila ve dvacátém století.
V současnosti patří k nejoblíbenějším a k nejprestižnějším. Určitě leckoho z vás už napadlo, že by vás taková práce bavila. Design je obor budoucnosti, protože věci si kupujeme podle toho, jak vypadají.

IKONY VE SVĚTĚ


Výstava 100 ikon českého designu putuje po evropských zemích pod názvem Czech 100 Design Icons.
V Praze proběhla v paláci Baťa na Václavském náměstí, tedy ve funkcionalistické stavbě, která byla také označena jako ikona - č. 19. OTÁZKA


VÝZVA

Napište nám, jestli jste uhodli a co podle vás design znamená! Pište na e-mailovou adresu lestinova@ringier.cz nebo na adresu redakce (v tiráži na s. 82); na obálku nebo do názvu mailu napište heslo DESIGN.