Smolař Filip

Sdílej
 

Smůla se mu přilepila na paty a ne a ne se jí zbavit. Na co sáhne, to se pokazí. Zlý osud může překonat jediné - jak už to tak v pohádkách bývá - čistá, nevinná láska.

Chudého sirotka Filipa zpočátku nikdo nechce - přináší každému jen smůlu a zkázu. Jenže za jeho nešikovností se skrývá kouzelná moc - přesně tak, jak mu to kdysi stará cikánka předpověděla. Křivé a neumělé rakve, které tovaryš Filip vyrábí u truhláře v Ořechové, přinášejí lidem nesmrtelnost. Jakmile si to obyvatelé městečka uvědomí, začnou kolem sirotka spřádat nejrůznější intriky. Díky jeho kouzelným schopnostem zbohatli, nemusejí pracovat, jsou nesmrtelní... Odejde-li Filip z městečka za svou láskou Haničkou, kouzlo pomine, a tomu je třeba za každou cenu zabránit.

Jak dopadne pohádka Šťastný smolař? Samozřejmě šťastně - jinak by to ani nebyla pohádka. Filip a jeho láska Hanička nakonec překonají všechna úskalí, mají velkolepou svatbu a narodí se jim pět synů. Smůla, která se Filipovi lepila na paty, náhle zmizela. Proroctví staré cikánky se naplnilo – láska Filipovo prokletí porazila.