Abeceda zajímavostí

Sdílej
 

Novinka z Tokia

Žlutý sporťák automobilky Volkswagen vzbudil koncem října na tokijském autosalonu oprávněnou pozornost. Spojuje totiž sportovní styl s nízkou spotřebou, což nebývá zcela obvyklé. Vůz pojmenovaný Ecoracer (ekologický závoďák) má průměrnou spotřebu pouhých 3,4 litru nafty na 100 kilometrů. Dovede uhánět rychlostí 230 km/h a z nuly na sto zrychlí za 6,3 sekundy. Karoserie je vyrobena z lehkých uhlíkových vláken, takže vůz váží pouze 850 kg, což k nízké spotřebě jistě přispívá. Pod kapotou se ukrývá turbodiesel o objemu 1,5 l a výkonu 136 koní.

-von

Bydlení v mobilu


John Ilhan, australský obchodník s mobilními telefony, plánuje postavit v Melbourne mrakodrap ve tvaru mobilu, vysoký 120 metrů. No nevím, připadá mi to jako extrémně drahá a extrémně nevkusná reklama. Zvláště uvážíme-li, že za několik let budou mobily vypadat úplně jinak. Už teď návrh působí poněkud starožitně. Australský deník Herald Sun o Ilhanových plánech informoval 28. října v článku s titulkem Bláznivý nápad!
Mobil-mrakodrap.
O den později přidal komentář s titulkem Až tak bláznivý ten nápad není. Autor tím nevyjadřuje s mrakodrapem souhlas, spíše varuje, že Ilhan je natolik bohatý a podnikavý, že jeho plány nelze brát na lehkou váhu. Komentář končí jednoznačně: "Takový mrakodrap by se mohl dobře vyjímat v Las Vegas, ale do Melbourne se nehodí."

-von

Foťáky s wi-fi


Společnost Canon představila svůj první kompakt vybavený technologií bezdrátového přenosu dat. Canon PowerShot SD340 umožňuje odesílat na vzdálenost až 30 metrů snímky do počítače a s využitím adaptéru i do některých tiskáren. Canon evidentně reaguje na počin svého konkurenta Nikon, který podobnou funkci nabídl ve svých kompaktech Coolpix P1 a P2 už v září. Wi-fivšak vzbuzuje rozpaky. Stahování fotografií přes USB není o mnoho pomalejší a řekněte upřímně: jak často potřebujete tisknout fotky přímo z aparátu na několik metrů vzdálené tiskárně, navíc bez možnosti předtiskových úprav, které nabízejí grafické editory v počítači?
V době, kdy digitální kompakty trápí nízká citlivost čipů a nekvalitní optika, je přenos dat to poslední, co je třeba vylepšovat.

-von


Chytré, nebo přechytralé?


Některé výrobky jsou uváděny na trh ani ne tak proto, že se už bez nich zákazníci neobejdou ani den, jako spíš kvůli tomu, že firma chce předvést, co všechno dokáže. Tři novinky od firmy Nokia by mohly být dobrými příklady. Jsou nabité funkcemi, které by většina z nás nikdy nepotřebovala, kdyby nás reklama nepřesvědčila o opaku. Dávné minulosti patří telefony určené hlavně k telefonování. Přístroje dneška přehrávají MP3, pořizují videosekvence, bezdrátově komunikují se vším, co je ochotno se s nimi bavit, a pokoušejí se nám organizovat život minutu po minutě. Operační systém, foťák, bluetooth, slot pro SD karty..., to všechno je v této třídě samozřejmostí, Nokia však u každé z novinek zdůrazňuje trochu jiné přednosti. U N71 je to MP3 přehrávač, rádio a snadné surfování internetem, u N80 bezdrátová komunikace s domácí elektronikou, u N92 (na obr.) možnost použití telefonu jako přenosné digitální televize.

-von