Vybíráme grafickou kartu (1/2)

Sdílej
 

První, co by nás mělo při výběru grafické karty zajímat, je, do kterého slotu (sběrnice) se karta zapojuje a zda naše základní deska tuto sběrnici podporuje. Dnes se můžeme setkat s kartami do tří slotů: PCI, AGP a PCI Express (uvedeno od nejstarší po nejnovější). Všechny tři jsou vzájemně nekompatibilní.
PCI je starší univerzální sběrnice, která není pro dnešní výkonné grafické karty dostačující. AGP je novější a rychlejší sběrnice a je již vyhrazena pouze pro grafické karty. Můžeme se s ní setkat ve čtyřech různě výkonných provedeních (AGP 1x, AGP 2x, AGP 4x a AGP 8x), která jsou vzájemně kompatibilní pouze do určité míry. Nejnovější sběrnice je PCI Express (zkráceně PCIe) - neplést se sběrnicí PCI!

ČIPY


Druhé rozhodnutí budete muset učinit při výběru výrobce grafického čipu (nejdůležitější součást grafické karty).
Dva nejvýznamnější výrobci jsou ATI (vyrábí čipy pod označením Radeon) a nVidia (jeho čipy nesou název GeForce). Samu kartu osazenou tímto čipem produkují další výrobci (např.
MSI, ASUS, Leadtek, Saphire a jiní). Z názvu karty většinou vyčteme výrobce a modelovou řadu použitého čipu. Většinou platí, že čím je toto číslo vyšší, tím má karta větší výkon.

TECHNOLOGIE


Důležitým faktorem při výběru grafické karty jsou technologie, které karta podporuje. Dalo by se říci, že nejdůležitější je podporovaná verze DirectX (soubor funkcí využívaných hlavně při hrách). Nejnovější karty podporují verzi 9.0. Nedoporučujeme kupovat kartu, která podporuje DirectX 7 a nižší, protože by se na ní některé dnešní hry nemusely ani spustit. Mezi další funkce může patřit například podpora přehrávání DVD filmů či různá vylepšení projevující se při hraní her (tvorba stínů aj.).
Pokračování příště