Svět 2005

Sdílej
 

Robot proti otroctví

Na Arabském poloostrově jsou dostihy velbloudů po tisíce let považovány za sport králů. V moderní době však jejich příznivci čelí kritice ze strany mezinárodních organizací bojujících za lidská práva. Aby velbloudi nesli co nejlehčí náklad, jsou za žokeje najímáni malí chlapci, z nichž mnozí žijí v novodobém otroctví. Výjimkou nejsou čtyřletí "žokejové" zakoupení načerno jako otroci v Súdánu nebo Pákistánu. V Kataru se proto pokoušeli vyvinout robota, který by lidské žokeje nahradil. Neuspěli, a proto vypsali mezinárodní soutěž.
Vyhrála ji malá švýcarská firma K-Team, která už dodala prvních 25 robotů.

1 Robot má lidskou tvář, aby si na něj velbloud snadno zvykl
2 Bič
3 Počítač s procesorem 400 MHz běží pod Linuxem a je vybaven GPS navigací
4 Levá ruka drží otěže

1 Displej ukazuje rychlost a velbloudí tep
2 Ovládání otěží
3 Joystick pro ovládání biče

-von




Malá velká čísla


1 Robotičtí průzkumníci Spirit a Opportunity se už po povrchu Marsu prohánějí celý rok. Tedy marsovský rok, který je dlouhý přibližně 687 pozemských dní. Docela slušný výkon na vozítka s plánovanou životností přibližně 90 dní. 3 a 5 Nokia odhaduje, že za pět let budou mobil používat tři miliardy lidí. Trojku a pětku mají zřejmě vizionáři v oblibě. Stačí si vzpomenout na program "3 by 5" Světové zdravotnické organizace, jenž v roce 2003 sliboval zajistit do roku 2005 léčbu třem milionům chudých lidí nemocných AIDS. Cíl se splnit nepodařilo. Je však pravda, že prodat tři miliardy mobilů je snazší než léčit tisíckrát méně nemocných. 945 Japonci opět vyrazili na lov velryb.
Lovit velryby na maso zakazuje mezinárodní dohoda, Japonci proto své počínání maskují jako vědecký výzkum. Letos se v Antarktidě chystají na největší lov za posledních 20 let: ulovit chtějí 935 plejtváků malých a 10 plejtváků myšoků.
18 662 Upravený Boeing 777-200LR překonal 10. listopadu světový rekord v doletu dopravního letadla. Za 22 hodin a 43 minut uletěl na trase Hongkong - Londýn 18 662 km. Byl opatřen třemi doplňkovými palivovými nádržemi a na palubě bylo kromě dvou pilotů pouze 35 lidí.

-von


Země se třese


Zemětřesení udeří bez výstrahy. Domy se řítí, o životě a smrti rozhodují okamžiky. Vědci se snažili tyto katastrofy předvídat - zatím marně. Američtí seizmologové nyní zjistili, že celkovou sílu zemětřesení lze určit už z průběhu prvních otřesů. Velké zemětřesení (třeba říjnová katastrofa v pákistánském Kašmíru) začíná jinak než neškodné zachvění země, jaké čas od času zaznamenají citlivé přístroje i na území naší republiky. Zdá se, že už během prvních čtyř vteřin lze odhadnout, jak velké zemětřesení právě začíná. Skutečně velká zemětřesení trvají déle než minutu. Citlivé aparatury by proto mohly spustit poplach a dát lidem aspoň malý náskok před pohromou. Pochopení všech tajů zemětřesení snad jednou dovolí předvídat je s mnohem větším předstihem.

Jaroslav Petr


Větříček na Jupiteru


Představte si, že žijete na planetě, kde vanou větry rychlostí 550 km/h - dvakrát rychleji než nejsilnější pozemské hurikány. Takové vichřice vládnou na povrchu plynné planety Jupiter. Jejich rychlost a směr se po staletí téměř nemění. Model amerických a německých vědců nedávno ukázal, odkud větry na Jupiteru berou svou sílu. Vše nasvědčuje tomu, že je pohání teplo pocházející z vnitřních částí planety, složených převážně ze stlačeného vodíku a helia. Tepelné proudění v těchto pekelných podmínkách se na povrchu projevuje skutečně dramaticky. Obrázek sice připomíná duhový plážový míč, ale veselými barvičkami znázorňujícími směr a rychlost větru se nenechte zmást. Žádná idylka to není.

-von


Godzilla z pravěku


Argentinští paleontologové objevili v Patagonii kostru čtyřmetrového krokodýla, který žil před 135 miliony let společně s dinosaury. Pravěký plaz dostal vědecké jméno Dakosaurus andinensis. Dnešním krokodýlům, kajmanům a aligátorům se moc nepodobal. K plavání mu sloužily místo nohou ploutve, postrádal i typické dlouhé čelisti plné jehlovitých zubů. Tlamu měl krátkou a širokou. Velké zuby s pilovitým ostřím připomínaly chrup tyranosaurů. Objevitelka dakosaura Zulma Gaspariniová proto neřekne dávno vyhynulému tvorovi jinak než Godzilla. Té se totiž "v obličeji" podobá nejvíc.
Dakosaurus patřil k vládcům pravěkých moří. Neživil se rybami jako příbuzné druhy. Lovil velké ještěry, např. ichtyosaury a plesiosaury.

Jaroslav Petr


Letem světem


Jistý anglický profesor přepsal několik klasických děl anglické literatury do SMS zpráv s využitím zkratkovitého jazyka, který je mezi studenty velmi populární. Chce jim prý usnadnit přípravu na zkoušky. Například 2b? Nt2b? ??? znamená To be or not to be, that is the question, tedy známý citát z Hamleta: Být, či nebýt? To je, oč tu běží.
* Společnost SpaceDev oživuje dvacet let starý koncept raketoplánu HL-20, který NASA nikdy nezprovoznila, a počínaje rokem 2010 jej chce americké kosmické agentuře pronajímat k letům na oběžnou dráhu. Vzhledem ke krizi, v jaké se pilotované lety NASA nacházejí, to možná není úplně beznadějný nápad.
* Vědci vybádali rozdíl ve struktuře rovných a kudrnatých vlasů. Vše prý záleží na tvaru vlasové cibulky, který je ovlivněn působením hormonů. Je to první krok k pilulce pro všechny, kteří nejsou spokojeni s rovnými vlasy. Po jejím spolknutí se jim vlasy zkroutí jako ovečce trpící nadměrnou kučeravostí vlny.
* Je libo limonádu s příchutí růžičkové kapusty, nebo brokolice? Žádný problém, alespoň v Americe. Stačí zakoupit speciální sérii nápojů společnosti Jones Soda. Výtěžek z prodeje připadne nemocnici zabývající se léčbou dětské rakoviny.
* Genetici dovedou u pokusných zvířat "zapínat a vypínat" jednotlivé geny. To jim umožňuje odhalit, co který gen v těle provádí. Nyní zjistili, že vypnutí jednoho genu způsobí, že se laboratorní myši stanou mnohem odvážnějšími. Objev by v budoucnu mohl pomoci lidem trpícím fobiemi a neopodstatněným strachem.
* Nejdřív zmáčknout spoušť, potom ostřit. Technologie vyvíjená na Stanfordově univerzitě umožní doostřování již zhotovených digitálních snímků. Přístroj zaznamená úhel, pod nímž paprsky světla dopadají na čočku, a rozmazaný obraz zpětně "přepočítá" do podoby, jakou by měl, kdyby byl správně zaostřen.

-von