Abeceda zajímavostí

Sdílej
 

Zvukové dělo na piráty

Piráti, kteří 5. listopadu u somálského pobřeží zaútočili na luxusní loď Seabourn Spirit, byli nakonec rádi, že vyvázli se zdravou kůží. Posádka výletní lodi, plavící se z egyptské Alexandrie do keňské Mombasy, proti pirátům vybaveným samopaly a granátometem použila zvukové dělo. To nezabíjí, ale spolehlivě odradí od dalších snah o útok. Při použití zvuku o nízké frekvenci může způsobit i vážné poškození vnitřních orgánů.
Dělo vyvinula firma American Technology hlavně k ochraně amerických válečných lodí před útokem malých plavidel. Šlo o reakci na teroristický útok, jenž v roce 2000 v jemenském přístavu vážně poškodil loď Cole.

-von



Hráčská olympiáda


Finálového klání turnaje World Cyber Games, považovaného za "olympijské hry" v oboru počítačových her, se od 16. do 20. listopadu v Singapuru zúčastnilo 700 hráčů z 67 zemí včetně České republiky. Dění na monitorech 600 počítačů a 30 konzolí Xbox sledovalo prostřednictvím obřích obrazovek téměř 40 tisíc diváků, nejzajímavější souboje byly živě vysílány na internetu. Hrálo se celkem devět her: Counter Strike, FIFA Soccer 2005, Need for Speed, StarCraft, WarCraft III, Warhammer, Dead or Alive Ultimate, Halo 2 a Freestyle. Nejvíce medailí získaly USA následované Jižní Koreou a Brazílií. Česká republika obsadila 29. místo (společně s dalšími deseti státy) díky účasti Michaela Hladíka v osmifinále hry WarCraft III.

-von


Země se třese


Zemětřesení udeří bez výstrahy. Domy se řítí, o životě a smrti rozhodují okamžiky. Vědci se snažili tyto katastrofy předvídat - zatím marně. Američtí seizmologové nyní zjistili, že celkovou sílu zemětřesení lze určit už z průběhu prvních otřesů. Velké zemětřesení (třeba říjnová katastrofa v pákistánském Kašmíru) začíná jinak než neškodné zachvění země, jaké čas od času zaznamenají citlivé přístroje i na území naší republiky. Zdá se, že už během prvních čtyř vteřin lze odhadnout, jak velké zemětřesení právě začíná. Skutečně velká zemětřesení trvají déle než minutu. Citlivé aparatury by proto mohly spustit poplach a dát lidem aspoň malý náskok před pohromou. Pochopení všech tajů zemětřesení snad jednou dovolí předvídat je s mnohem větším předstihem.

Jaroslav Petr


Skluzavka pro atomy


V buňkách se tekutiny pohybují miniaturními bílkovinnými kanálky téměř bez tření, tedy hladce a pěkně rychle. Umělé uhlíkové trubičky takovou propustnost dosud postrádaly. Američtí a indičtí vědci však nyní připravili trubičky široké pouhých sedm nanometrů (miliontin milimetru), které bílkovinným kanálkům v propustnosti konkurují. Je z nich možno vyrobit membrány a jejich povrch uzpůsobit tak, aby propouštěly jen některé tekutiny. Mohly by sloužit jako "dálnice" pro přesné a rychlé doručování léků přímo na místo jejich působení, jako citlivé detektory chemických látek nebo jako filtry, které například propouštějí kyslík a vodní páru, ale nepropustí jedovaté chemikálie. Lékaři, vojáci i inženýři najdou pro nový materiál jistě řadu dalších využití.

-von