On-line hry budoucnosti

Sdílej
 

On-line hry budoucnosti

Hrám pro jednoho hráče dříve či později odzvoní. Budoucnost patří virtuálním světům, v nichž se setkávají statisíce hráčů z celého světa. Pojďme se podívat na nejzajímavější z chystaných on-line her.



The Lord of the Rings On-line


Turbine Entertainment, datum vydání neznámé
http://lotro.turbine.com/
Hordy Sauronových přisluhovačů z říše Mordor se rozlévají po Středozemi, dva hobiti se přibližují s Prstenem moci k Hoře osudu... a jaká je vaše role? Připojíte se k elfským, lidským, trpasličím a hobitím ochráncům pořádku, nebo vstoupíte do služeb chaotického zla? Zabydlíte se v Hobitíně, nebo se vrhnete do bitvy v Helmově žlebu? Ve hře odehrávající se ve světě Pán prstenů záleží pouze na vás. Očekávání je velké, protože základy žánru RPG (tedy role playing game, jehož prvky naleznete v každé MMORPG) byly v mnohém inspirovány stejnojmennou knižní předlohou J. R. R. Tolkiena.
Očekávání: 5/5

Age of Conan: Hyborian Adventures

Funcom
http://www.ageofconan.com/
Stejně jako je Pán prstenů základním kamenem fantastické cesty odněkud někam, tak by dnes bez dobrodružství Barbara Conana vypadala bojová fantasy o poznání jinak. Spisovatel Robert E. Howard zasadil Barbarovy příběhy do propracovaného světa s vlastní geografií a historií, což je stejně jako u Pána prstenů ideální materiál pro on-line hru. Vytváří ji stejná společnost jako Anarchy On-line.
Očekávání: 5/5

Granado Espada


IMC Games
http://www.granadoespada.com/
Asijská fantasy situovaná do sedmnáctého století patří k hrám, o kterých si při pohledu na obrázky řeknete: „Tak tohle se na mém počítači nemůže nikdy hýbat plynule.“ Šaty jednotlivých postav jsou plné krajek, vlasy se jim vlní ve větru a na každé dlaždičce pod jejich nohama je jiná textura. Hra od autora proslulé on-linovky Ragnarok kromě unikátní grafické podoby nabízí každému hráči také ovládání tří postav současně. To sice v on-line hrách běžné není, ale zůstává otázkou, zda se hráčům do ovládání vlastního týmu bude vůbec chtít (protože to nejlepší na on-linovkách je přece možnost připojit se k týmu živých hráčů).
Očekávání: 4

Tabula Rasa

Destination Games
http://www.playtr.com/
Záběry z připravované hry vypadají spíš jako mometky z animovaného filmu – tak dobá je její grafika. Na vodní hladině se odrážejí záblesky vzdálených explozí a po nablýskaných uniformách vesmírných mariňáků stékají kapky radioaktivního deště. Tabula Rasa bude zaměřena více na akci (včetně klasických znaků žánru FPS) než na pilování postavičky v RPG systému; tomu napovídá i její námět. Nerozlišují se tu rasy, klany a frakce jako v jiných hrách. Tabula Rasa nabízí po zuby ozbrojené mariňáky na jedné straně a oslizlé vesmírné nájezdníky na straně druhé. Ideální hra pro akcechtivé hráče.
Očekávání: 4/5

Seed: The Human Condition

Runestone
http://www.seedthegame.com/
Pravý opak akčního pojetí hry Tabula Rasa nabízí futuristická on-linovka Seed. Odehrává se také v hlubinách chladného vesmíru, místo krvežíznivých mimozemšťanů však nabízí proradné bakterie a větší důraz než na ostře nabité zbraně klade na inteligenci a komunikaci. Seed situuje hráče do mimozemské kolonie, která ztratila kontakt se Zemí. Kolonisté se budou muset potýkat nejen s mimozemskou flórou a faunou, ale také s ponorkovou nemocí ve stísněném prostředí svých ubikací. Důležitými vlastnostmi postav proto budou vůle, kooperace a znalosti. Grafice hry dodává komiksový vzhled technologie cell-shading, kterou si možná pamatujete z FPS hry XIII.
Očekávání: 3/5

Fallen Earth

Icarus Studios
http://fallenearth.com/
Na poli on-linovek v současnosti převažuje žánr fantasy (masivní hráčské oblibě se těší World of Warcraft, Everquest II i Dark Age of Camelot), ale v nadcházejících letech budou o dost posíleny i sci-fi on-linovky (které dnes zastupují EVE, Project Entropia a Anarchy On-line). Jednou z takových slibných posil je i hra Fallen Earth, situovaná do neveselé postkatastrofické budoucnosti naší planety. Zkombinujte si prostředí z her Fallout a filmu Mad Max a máte přibližnou představu, jak bude Fallen Earth vypadat. Na místech měst jen trosky, tam, kde zurčely potůčky, teď tečou řeky toxického odpadu a místo vrabců skáčou po střeše mutanti.
Očekávání: 3/5

Trials of Ascension

Shadowpool Studios
http://www.shadowpool.com/index.php
Chystaná fantasy Trials of Ascension dokazuje, že ve světě on-line her se skrývá mnoho zatím nevyužitých možností. Asi vás nepřekvapí osmnáct různých ras včetně okřídlených víl a draků, z nichž si můžete ve světě TerVarus vybrat svého avatara, ani to, že se s ním budete moci přiklonit k některému z fantastických náboženství. Jiné je pojetí smrti. Zatímco v ostatních hrách máte možnost oživení zemřelé postavy (ať už u terminálů, v nichž si můžete uložit duši v Anarchy On-line, nebo prostřednictvím resuscitace v Dark Age of Camelot), pokud vaše postava v Trials of Ascension zemře, není jí pomoci.
Očekávání: 3,5/5

Tatsumaki: Land at War

Eyes Out Entertainment
http://www.tatsumaki-on-line.com/
Japonsko, šestnácté století. Pokuste se svrhnout zlovolného šóguna, pokud proti němu něco máte, nebo mu naopak stůjte po boku. Staňte se roninem, samurajem bez pána, a ozbrojeni pouze svými dvěma meči daisho putujte po krajině a konejte dobré skutky. Nebo si postavte kovářskou dílnu a vytepejte ozdobné brnění pro císaře. To všechno chce hráčům nabídnout hra Tatsumaki, pro kterou méně znamená více. Monster, zkušenostních bodů i jednotlivých ras, tedy atributů, bez nichž se on-linovky neobejdou, bude v Tatsumaki nedostatek. To je velmi zajímavý recept jak z klasických atributů udělat něco velmi cenného.
Očekávání: 3/5



O čem je řeč?

Avatar: Postavička, která v on-linové hře reprezentuje hráče. Zpravidla si můžete avatara vytvořit z různých ras, tváří a profese a ve hře zlepšovat jeho schopnosti.
Cell-shading: Grafická technologie, která všechny objekty ve hře (včetně postav) obtahuje černou linkou a dodává tak prostředí komiksový nádech.
FPS: First person shooter, střílečka viděná z vlastního pohledu. Zkrátka počítačová hra nazývaná doomovka.
MMO:Nejčastěji se s touto zkratkou setkáte jako se součástí termínu MMORPG – massively multiplayer on-line role playing game, což je hra pro více hráčů, která využívá principy žánru RPG. MMO je pak každá on-line hra, v níž spolu komunikují desítky hráčů.
On-linová hra: Hra, v níž se setkáváte s dalšími skutečnými hráči z celého světa. Přes internet se s herním klientem připojíte k serveru, na němž je herní svět umístěn, a zde pak zažíváte virtuální dobrodružství.
RPG: Zkratka žánru role playing game, ve kterém na sebe hráč bere podobu imaginární bytosti, případně virtuálního avatara. Základní RPG je Dračí doupě, její principy jsou hojně využívány v počítačových a on-line hrách.
Textura: Grafická tapeta, kterou jsou v počítačové hře potažené trojrozměrné objekty.