Co určuje výkon počítače 1/3

Sdílej
 

Jako nejdůležitější parametry pécéčka, které by měly vypovídat o jeho výkonu, asi každý uvede rychlost procesoru, velikost paměti a model grafické karty. To je samozřejmě pravda, ale my se v následujících třech článcích na celou záležitost podíváme podrobněji.

Základní deska

Nejdůležitějším stavebním kamenem každého počítače je základní deska, ke které připojujeme zbylé komponenty. Jejím „srdcem“ je čip (angl. chipset), který zprostředkovává komunikaci mezi jednotlivými součástmi PC. Právě to, jaký je v té které desce použit čip, značně ovlivňuje výsledný výkon počítače jako celku - může totiž brzdit ostatní rychlejší komponenty. Každý model má svá specifika, např. kolik operační paměti může pojmout, pro jaké procesory je navržen nebo jakou rychlostí (neboli na jaké frekvenci) mohou běžet jednotlivé sběrnice (komunikační spojení, např. s procesorem). Základní desky bývají uzpůsobeny pro různé procesory, které však mají stejnou patici (tvar, počet a rozmístění pinů), dále pro různé druhy grafických karet a typy paměťových modulů.
Dualchannel

Téměř všechny dnešní základní desky již podporují funkci dualchannel, která umožňuje zapojit dva identické paměťové moduly tak, že k nim procesor přistupuje naráz, jako by šlo o jeden s velikostí obou dohromady, ale teoreticky až s dvojnásobnou rychlostí přenosu dat.