Svět 2006

Sdílej
 

Dinosauří prapták

Zcela nový a dokonale zachovaný exemplář praptáka archeopteryxe se dostal do rukou německých paleontologů, kteří na fosilii staré 150 milionů let objevili překvapivé množství dinosauřích rysů. I když je archeopteryx na všech obrázcích zpodobněn s typickým ptačím prstem obráceným dozadu, ve skutečnosti nedokázal prst do této polohy otočit, a nemohl tedy sedět na větvích jako dnešní ptáci. Na jednom prstu mu navíc rostl o něco větší dráp. Archeopteryx prst nosil zvednutý tak, aby na něj nedošlapoval. Stejně zdvižený prst - avšak s mnohem větším drápem - patřil k typickým znakům dravého dinosaura deinonycha, jehož vědecké jméno znamená „strašlivý dráp“. Stavba nohy archeopteryxe dokazuje, že dnešní ptáci jsou vlastně dinosauři, kteří před 65 miliony let zapomněli vymřít.

Jaroslav Petr



Sjezdovka v poušti


Dubaj ve Spojených arabských emirátech nepatří k místům, o nichž by člověk uvažoval při plánování lyžařské dovolené. Široko daleko nejsou žádné kopce a nikdy tam nesněží. Takové maličkosti však nemohly stát v cestě plánu na vybudování rozsáhlého zimního střediska. Vždyť Dubaj je díky ropě jedno z nejbohatších měst světa a slovo nemožné v něm neznají. Středisko se návštěvníkům otevřelo 2. prosince. Na ploše o velikosti tří fotbalových hřišť je pět sjezdovek, z nichž nejdelší měří 400 metrů a její převýšení je přes 60 metrů.
Součástí střediska je i bobová dráha, freestyle park, sněhová jeskyně - a v neposlední řadě půjčovna zimního vybavení a oblečení. Málokterý obyvatel Dubaje má totiž doma lyžařskou kombinézu a přezkáče.

-von


Malá velká čísla


1/3 Cirkulace vody v severním Atlantiku, jejíž součástí je i Golfský proud, v důsledku globálního oteplování slábne. Za posledních 50 let zeslábla o třetinu.
A protože Golfský proud přivádí na sever teplou vodu, vlivem oteplování se (jen zdánlivě nelogicky) v Evropě možná ochladí.

794 Výzkum zveřejněný v časopise americké Národní akademie věd vyjmenovává 794 druhů živočichů bezprostředně ohrožených vyhynutím. Skutečný počet druhů, které mají na kahánku, je mnohem větší, protože o většině z nich vůbec nevíme (viz článek Novodobí dinosauři z loňského ABC č. 3).

45 000 Vůbec první přenos informací pomocí laserového paprsku ve vesmíru se 9. prosince zdařil mezi japonským satelitem Kirari a evropským satelitem Artemis na vzdálenost 45 000 km. Tak nějak by mohla vypadat budoucnost kosmické komunikace.

2 400 000 000 K živočichům, které máme „přečtené“, se koncem loňského roku přidal pes. Konkrétně boxerka Tasha. Genetici znají pořadí 2,4 miliardy „písmen“, jimiž jsou psí geny zapsány. Jejich výzkum a porovnání s geny člověka prozradí leccos zajímavého o psech, o lidech i o našich společných chorobách.

-von


Rychlejší Asimo


Honda představila 13. prosince novou verzi svého humanoidního robota. Do vínku dostal vyšší inteligenci a zlepšené pohybové schopnosti. Zvládne rychlejší běh a nově také běh do zatáčky, umí kráčet ruku v ruce se svým lidským průvodcem, tlačit vozík a spoustu dalších věcí, které možná vypadají jednoduše, ale u robotů nejsou zdaleka samozřejmé. Využití by mohl najít jako recepční, průvodce nebo poslíček. Sloužit začne na jaře v budově výzkumného centra mateřské firmy a později si jej budou moci pronajmout i jiné společnosti.

***

ASIMO V ČÍSLECH

Výška: 130 cm
Hmotnost: 54 kg
Běh: 6 km/h (dříve 3 km/h)
Chůze: 2,7 km/h (dříve 2,5 km/h)
Běh v kruhu: 5 km/h (v poloměru 2,5 m)
Chůze při
přenášení předmětů: 1,6 km/h

-von


Pivo se točí


Točí se v hospodách, točilo se i na tokijském autosalonu. A nepadala mu pěna. Automobilka Nissan totiž v Tokiu představila studii vozítka budoucnosti, které pojmenovala právě Pivo. S pěnivým mokem však nemá nic společného, jeho jméno je odvozeno z anglického slova pivot (točit se). Kabina baculatého městského autíčka se totiž na podvozku umí otočit o 360°, takže řidič vůbec nemusí umět couvat. Umožnila to technologie drive-by-wire (řízení po drátě). Volant ani pedály nejsou mechanicky propojeny s koly nebo pohonnou jednotkou, přenos informací probíhá elektronickou cestou. Pivo je třímístné, pod kapotou se ukrývá elektromotor napájený Li-ion baterií. Displeje ve sloupcích kabiny zobrazují místa, která by řidič jinak neviděl, což se v městském chaosu hodí více než kdekoli jinde.



Laserová zbraň


Americká armáda má novou neusmrcující zbraň určenou ke kontrole nepřátelsky naladěného davu a k ochraně vojenských jednotek v prostředí, kde je třeba mít se na pozoru, ale zpravidla není nutné ihned zabíjet. Vojáci sloužící v Iráku mají s takovými situacemi bohaté zkušenosti. Zbraň vysílá laserový paprsek, který by měl zasaženého člověka oslnit, nesmí mu však trvale poškodit zdraví. Starší laserové zbraně v tomto ohledu selhávaly: na krátkou vzdálenost často způsobovaly trvalé oslepnutí. I proto je v roce 1995 OSN zakázala. Nová zbraň bude muset prokázat, že s tímto zákazem není v rozporu. Technické podrobnosti zatím Američané neuvolnili, britský časopis New Scientist nicméně odhaduje, že by nová zbraň mohla umět přesně určit vzdálenost cíle a podle toho nastavit sílu laserového paprsku.

-von


Letem světem

Bobby Martin se narodil bez nohou, ale se svým postižením statečně bojuje. Hraje dokonce americký fotbal za tým své školy. V jednom zápase mu však rozhodčí nedovolili nastoupit, protože prý porušil pravidla: neměl chrániče na kolenou. Předpisy zase jednou zvítězily nad zdravým rozumem.
* Google v polovině prosince spustil novou službu Google Music. Budete-li googlem hledat cokoli, co má souvislost se světovou hudbou, objeví se na prvním místě mezi výsledky odkaz na související CD, texty písní, informace o hudebnících a přímé linky na e-obchody, v nichž je možno písně zakoupit (zatím iTunes, Rhapsody, eMusic a Amazon).
* V německém Wolfsburgu nedávno otevřeli výstavní centrum vědy a techniky Phaeno. Návštěvníky čeká 250 interaktivních expozic, v nichž si na vlastní kůži vyzkoušejí zázraky moderní vědy. Budete-li mít cestu kolem, určitě se zastavte. Více na www.phaeno.de. * Vodní korýši perloočky se většinu času rozmnožují nepohlavně a vůbec nepotřebují samce. Je to rychlejší než se oddávat sexu.
Vědci nyní zjistili, že ve vodě znečištěné jedním druhem pesticidu se z části vajíček začnou rodit samci a perloočky přejdou na pohlavní rozmnožování. Samci se objevili i u druhů, u nichž je dosud nikdo nepozoroval.
* Japonskou sondu Hajabusa, která měla odebrat vzorek z asteroidu Itokawa, pronásleduje smůla. Nejprve vypověděly službu dva ze tří motorů, poté selhal průzkumný robot a nevyšel první pokus o přistání na asteroidu. Druhý pokus vypadal nadějně, nyní je ale téměř jisté, že se vzorek z asteroidu odebrat nepodařilo a navíc se zřejmě nepodaří dopravit poškozenou sondu zpět na Zemi.
* Neúspěch Hajabusy snad Japoncům vynahradí sonda Furoshiki, jejíž start je naplánován na 18. ledna. Bude testovat možnost vybudovat ve vesmíru rozsáhlé struktury pomocí robotů pohybujících se po umělé „pavučině“. Mohly by tak být postaveny například obří solární panely, které by zachycovaly sluneční energii pro pozemské využití.

-von


Chrti v zatáčce


Závodní chrt se řítí po dráze stejně rychle v zatáčkách jako na rovince. Kdyby něco podobného uměli sprinteři na 200 nebo 400 metrů, výrazně by vylepšili stávající rekordy. Jenže v zatáčce působí na atleta odstředivá síla a ta ho „tlačí do země“. Běžec se odráží s větší námahou a chtě nechtě zpomalí.
Chrt v zatáčce „ztěžkne“ pod vlivem odstředivé síly až o 75%. Přesto běží, jako by se nechumelilo. Prakticky veškerou tíhu těla nesou při běhu přední nohy, které jsou samá kost a šlacha. Chrtovi slouží jako „berle“. Odraz vychází ze svalnatých zadních nohou, na které odstředivá síla netlačí. Kdyby chtěl sprinter využít stejného efektu, musel by vyrazit k cíli po čtyřech. A to by asi těžko trhal rekordy.

Jaroslav Petr


Příliš staré stopy

Britští vědci vloni v Mexiku objevili ve ztvrdlém sopečném popelu lidské stopy, jejichž stáří určili na 40 000 let. To bylo slovo do pranice, protože první lidé měli přijít do Ameriky z Asie přes souš v místě dnešní Beringovy úžiny před 15 000 lety. Americký tým vedený Paulem Rennem proto změřil stáří stop znovu a jinou metodou. Analýzy skončily ještě větším šokem. Stopy jsou prý staré 1,3 milionu let. Ve hře je hned několik možností: Mohlo dojít k chybě v měření. Stopy možná nevytlačila do čerstvého sopečného popela lidská noha, ale nějaké zvíře. Nelze vyloučit, že "stopy" někdo vyhloubil v měkké hornině, aby si z vědců udělal legraci. A pak je tu nejzajímavější možnost: do Ameriky nepřišel jako první člověk Homo sapiens, ale jeho předek Homo erectus před více než milionem let. Která varianta je správná?
To ukáže další výzkum.

Jaroslav Petr


Nové vodní sporty?


„Ruku trochu výš, ještě kousek, úsměv méně křečovitý..., perfektní!“ Tak nějak si jako laik představuji instrukce módního fotografa modelkám. Mick Gleissner na to ale musel jinak. Kalendář na rok 2006 pro televizní stanici Fashion TV totiž fotil pod mořskou hladinou u pobřeží Filipín. Modelky prošly potápěčským tréninkem, aby vydržely co nejdéle bez kyslíku a aby jim nedělalo problémy otevřít ve slané vodě oči. Modelka se musela nadechnout z láhve od asistujícího potápěče, uklidnit se (vytřeštěný pohled by na snímcích nevypadal nejlépe), a potom už nezbývalo moc času na aranžování scény a pořízení záběru. Gleissner bojoval i se vztlakem vody: tenisový míček byl ukotven na vlasci, basketbalový míč byl naplněn vodou, modelky měly osmikilové olověné boty...

-von


Míč pro MS 2006


Kulatější než jeho předchůdci. Takový by měl být míč, jímž se bude hrát letošní fotbalové mistrovství světa v Německu. V prosinci jej představila firma Adidas, dvorní dodavatel míčů pro všechny významné akce FIFA a UEFA. Mysleli jste si, že všechny míče jsou kulaté tak nějak stejně? Kdepak. Skuteční profíci prý poznají i zdánlivě nepatrné rozdíly. Povrch nového míče pojmenovaného +Teamgeist (týmový duch) netvoří klasické pěti- a šestiúhelníky, ale čtrnáct netradičně tvarovaných plošek. Míst, v nichž se potkávají tři různé díly, je místo šedesáti pouze dvacet čtyři a délka spojů se Adidas proti míči z MS 2002 zkrátila z 400,5 cm na 339,3 cm. Nové uspořádání tedy zmenšuje povrchové nerovnosti a přispívá k lepší ovladatelnosti míče.

-von