Emoce na sněhu - Zimní olympiáda

Sdílej
 

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou v plném proudu – začaly 10. února a potrvají do 26. února. Soutěží se na sedmi místech v patnácti disciplínách a rozdá se celkem 84 sad medailí. Do her se zapojí okolo 2500 sportovců a 650 komisařů a rozhodčích. Přímo na místě ZOH sleduje 1,5 milionů diváků a o publicitu se stará 10 000 novinářů.

České naděje

Letošní sezona je pro české barvy opravdu štědrá! Zazářil skokan Jakub Janda a úspěchy slavila i lyžařka Šárka Záhrobská. Nikdo nepochybuje o úspěchu našich hokejistů, vážnou adeptkou na medaili je stálice Katka Neumannová a nemalé naděje se vkládají do Lukáše Bauera s Alešem Valentou, ačkoli tomu se nedaří tak jako v minulé olympijské sezoně.
V minulosti české (respektive československé) reprezentace co se týče zlatých medailí moc úspěšné nebyly. Jiří Raška uspěl v Grenoblu (1968) na středním můstku, v Sapporu (1972) zvítězil Ondrej Nepela v krasobruslení mužů, o 26 let později získali zlato naši hokejisté, když v Naganu ve finále hokejového turnaje vstřelil ve 49. minutě obránce Petr Svoboda první a rozhodující gól Rusku, a nakonec v Salt Lake City (2002) vynesl Alešovi Valentovi první místo tehdy nejobtížnější povolený skok - trojné salto s pět vruty.

Historie Zimních olympijských her

Roku 1894, 1500 let po zrušení starověkých OH, bylo v Paříži rozhodnuto o vzniku novodobých her. První (letní) se konaly v Aténách o dva roky později. První zimní se uskutečnily až roku 1924, tehdy ještě pod jménem Týden zimních sportů. Ve francouzském Chamonix tenkrát soutěžilo 281 mužů a 13 žen ze 16 států (včetně Československa) v jízdě na bobech, krasobruslení, ledním hokeji, lyžování a rychlobruslení. Švýcarský Svatý Mořic se stal dějištěm ZOH o čtyři zimy později. Jelikož bylo toto středisko dobře známé výbornou dráhou na skeleton, vymohlo si, aby byl skeleton uznán pro tyto hry za olympijský sport. ZOH 1932 v Lake Placid (USA) byly výjimečné pro krasobruslaře a hokejisty, neboť poprvé na OH startovali na umělém ledu. Předválečné hry v Garmisch-Partenkirchen (Německo) hostily celkem 28 států (o 11 více než na předcházejících) a poprvé byly do programu zařazeny sjezdové disciplíny.
Další ZOH se konaly až po válce (1948) opět ve Svatém Mořici a opět byl do programu vrácen skeleton. Obyvatelé Osla měli možnost na vlastní oči zhlédnout OH v zimě 1952. Poprvé mohly v běhu na lyžích soutěžit i ženy. Hry v italské Cortině (1956) ovládl rakouský sjezdař Anton Sailer, který ve sjezdovém lyžování vyhrál všechny tři disciplíny - sjezd, slalom i obří slalom. Her se tehdy zúčastnilo 32 států. Ve Squaw Valley (USA, 1960) byly vyměněny boby za biatlon a do programu se dostalo rychlobruslení žen. V Innsbrucku (Rakousko, 1964) poprvé soutěžilo přes tisíc sportovců. Mezi olympijské sporty se vrátil bob a přibyla nová disciplína – závody na saních. Grenoble (1968, Francie) byl zajímavý především výkonem lyžaře jménem Jean-Claud Killie, který napodobil výkon Antona Sailera v Cortině.
Následovaly hry v Sapporu (Japonsko, 1972), které byly prvními ZOH mimo Evropu a Spojené státy. Dva ohně symbolicky plály nad Innsbruckem roku 1976, protože hry se zde konaly podruhé v období dvanácti let. Do seznamu disciplín byl přidán tanec na ledě. Dále se ZOH přes Lake Placid (USA, 1980) přesunuly do Sarajeva (1984, SSSR/Jugoslávie/Bosna a Hercegovina), kam své reprezentanty vyslalo už 45 zemí. V Calgary (1984, Kanada) byl počet disciplín alpského lyžování rozšířen ze tří na pět. Přibyly super-G a kombinace. Závodilo celkem 1423 závodníků z 57 zemí. Hry v Albertville (1988, Francie) byly poslední, které se konaly ve stejný rok jako jejich letní obdoba. Novými medailovými sporty se staly ženský biatlon, freestyle na lyžích a rychlobruslení na krátkých tratích. Počet závodníků a zúčastněných zemí stoupl na 1801, respektive 64. Lillehammer (Norsko) a Albertville dělily pouhé dva roky, možná i z toho důvodu zůstalo vše téměř při starém. Zato Nagano (Japonsko, 1998) zaznamenalo další růst – počet sportovců se přehoupl přes 2000, národů se zúčastnilo 72 a do programu turnaje se dostal hokej žen, curling a snowboarding. Salt Lake City (USA, 2002), poznamenáno korupční aférou, zažilo návrat skeletonu a zavedení ženského bobu.


ZOH na webu

www.olympic.cz - stránky Českého olympijského výboru; kompletní česká nominace na ZOH v Turíně; historické tabulky a další informace
www.torino2006.org - oficiální stránky olympiády v angličtině, francouzštině a italštině