Válka o kondomy - Ideály a skutečnost

Sdílej
 

Kondom brání vzniku nového života, protože nedovolí spermiím proniknout k vajíčku. Ale miliony životů zároveň zachraňuje. Stojí v cestě viru HIV, původci AIDS. Přesto jej mnozí považují za ďáblův vynález.

Házení kondomu naplněného vodou po spolužačkách je oblíbená zábava už několikáté generace kluků. Je to zábava tradiční, ale školním řádem zakázaná. Skutečný úkol kondomů je samozřejmě docela jiný než zkrášlovat vysvědčení dvojkou z chování.

Nepropustná bariéra

Důležité úkoly jsou vlastně dva. Oba jsme zmínili už v úvodu: kondom brání nechtěnému početí a chrání před nemocemi, jimiž se člověk může nakazit při pohlavním styku. Zadržet miliony spermií hledajících cestu k vajíčku je poměrně snadné. Hlavička spermie má průměr pět tisícin milimetru, což v měřítkách mikrosvěta není až tak málo. Skutečné mistrovství kondom prokazuje, když se přes něj pokoušejí dostat viry HIV, které jsou 40x menší, nebo viry žloutenky, které jsou dokonce 125x menší než spermie. Na jeden milimetr čtvereční by se jich vešlo 625 milionů! Přesto ve stěně kondomu nenajdou skulinku, kterou by se protáhly.
Epidemie AIDS

Role kondomu v boji proti pohlavně přenosným nemocem nikdy nebyla tak důležitá jako dnes. V roce 2005 se virem HIV nakazilo téměř 5 milionů lidí, z toho 3,2 milionu v afrických zemích jižně od Sahary. Celkem na Zemi žije 40,3 milionů lidí s HIV v krvi. V některých afrických zemích, např. v Botswaně, je nakažena více než třetina obyvatel. Drtivá většina nemocných se nakazila při pohlavním styku bez použití kondomu.

Úplné znění článku a kompletní obsah čísla 4/2006 zde naleznete 28. února.