Svět 2006

Svět 2006
Sdílej
 

Malá velká čísla

5,5 Astronomové objevili dosud nejmenší planetu obíhající kolem cizí hvězdy. Obíhá kolem rudého trpaslíka vzdáleného od nás 22 tisíc světelných let a je jen 5,5krát hmotnější než Země. Objev umožnila nová metoda teoreticky dovolující odhalit i planety desetkrát menší než Země.
200 Evropská unie schválila britský plán na vybudování největšího radioteleskopu na světě. Teleskop o rozloze 200 fotbalových hřišť by měl od roku 2020 odhalovat největší tajemství vesmíru. Bude zkoumat pulsary, temnou energii či prostorové uspořádání galaxií.
559 Každou hodinu roku 2005 se virem HIV, způsobujícím AIDS, nakazilo 559 lidí (4,9 milionu za celý rok). Podle nejpesimističtějších odborníků

Foto
by to mohlo být dokonce až 742 lidí, tedy 6,5 milionu za celý rok. Více v článku na str. 36.
400 000 Dvacetiletý Jeanson Ancheta z Kalifornie je pirátem počítačového věku. Přiznal, že se zmocnil více než 400 000 počítačů na celém světě a přeměnil je ve své poslušné otroky-zombie, kteří rozesílali spam, útočili na internetové stránky a přepadali další počítače. Hrozí mu šest až osm let vězení, soud proběhne v květnu.


Orel zabiják


Před miliony let žili v Africe naši živočišní předci australopitékové. Vědci se o nich dozvěděli až v roce 1924, kdy archeolog Raymond Dart našel nedaleko jihoafrického Taungu lebku tříapůlletého dítěte. Bylo jasné, že zemřelo násilnou smrtí. Kdo je však zabil? Vědci dlouho podezírali některou kočkovitou šelmu - levharta nebo pravěkého šavlozubého lva. Nejnovější výzkumy však dokazují, že dítě z Taungu padlo za oběť útoku velkého dravého ptáka, který se podobal dnešnímu africkému orlovi korunkatému. Svědčí o tom stopy po orlích drápech a zobáku. Ty jsou na lebce patrné i po dvou milionech let, jež od smrti dítěte uplynuly. Paleontologové se domnívali, že se australopitékové dravcům dokázali ubránit. Teď je jisté, že australopitékům hrozilo nebezpečí nejen od velkých šelem, ale i ze vzduchu.

Jaroslav Petr


Čest poraženým


V minulém čísle jsme vám představili vítěze designérské soutěže lednového autosalonu v Los Angeles, futuristicky vyhlížející karavan GMC PAD. Ani ostatní soutěžní návrhy však nepostrádaly zajímavost - každý z úplně jiného důvodu. Bylo mezi nimi obojživelné vozítko pro plavčíky z kalifornských pláží, off-road do nedaleké pouště nebo kříženec mezi autem a vanou s horkou vodou. Ty nejúspěšnější si můžete prohlédnout na www.laautoshow.com/2006/designla (dole klikněte na design challenge).

-von-


Loď bájných Argonautů


Podle řecké báje se padesát největších hrdinů vedených Iásonem vydalo do Kolchidy na východním pobřeží Černého moře (v dnešní Gruzii) s cílem získat zlaté rouno posvátného berana. Jak už to v bájích bývá, cestou museli překonat četná protivenství. Nakonec se však
s ukořistěným rounem vrátili domů. V řeckém přístavu Volos nyní rekonstruují veslici Argó, na níž hrdinové starověku plavbu podnikli. Loď měřící na délku 28,5 metru by měla být hotova letos na jaře, na moře se poprvé vydá v srpnu.

-von


Slova odjinud


„Rozumíme vědě a vidíme hrozbu. Říkám: nastal čas
pro akci!“


Foto
Arnold Schwarzenegger, guvernér Kalifornie a bývalý akční hrdina, se ve svém článku pro časopis New Scientist rozpomněl na drsné hlášky z akčních filmů.
Kalifornie se rozhodla bojovat proti skleníkovým plynům a vzepřít se tak Georgi Bushovi, který lidskou vinu na globálním oteplování stále odmítá.

„Když se řízneme, nepotřebujeme lepidlo, abychom ránu zalepili. Tělo to zařídí samo. Naše krev se srazí a vytvoří ochranné těsnění, pod
nímž se vytvoří nová kůže.“


Christopher Semprimoschnig z Evropské kosmické agentury, ESA, v tiskové zprávě popsal, čím se agentura inspirovala při práci na materiálu pro konstrukci kosmických lodí a sond, který by se po poškození sám opravil. Obsahuje dutá skleněná vlákna, jež při poškození prasknou a uvolněné chemikálie poškození zacelí.

-von-



Hledání skrytých rozměrů

Teorie strun se snaží sjednotit naše znalosti o vesmíru v měřítku hvězd a galaxií (jejichž základem je Einsteinova teorie relativity) s kvantovou
Foto
teorií popisující svět na úrovni těch nejmenších částic. Podle teorie strun je vesmír desetirozměrný, přičemž šest rozměrů nemůžeme přímo pozorovat, protože jsou „svinuté“. Zní to bláznivě, ale Einsteinova teorie na tom zpočátku byla podobně. Řada fyziků vidí v teorii strun svatý grál moderní fyziky, řada jiných ji odmítá jako nepodloženou a neprokazatelnou.
Zastánci teorie doufají, že cenné důkazy dodá detektor kosmických neutrin IceCube, jejž budují v Antarktidě. Tisíce čidel umístěných 1,4 až 2,4 km hluboko v ledu o objemu jednoho kilometru krychlového společně vytvoří největší vědecký přístroj na světě.
Zprovozněn by měl být v roce 2010, kdy nahradí současný, menší detektor AMANDA.

-von


Letem světem


Rok 2005 byl nejteplejším rokem od počátku měření, které vědci provádějí už více než sto let. NASA vyhodnotila výsledky z pevniny, z lodí i ze satelitů. Získala tak podrobnější a přesnější údaje než jiné týmy, podle nichž by rok 2005 obsadil až druhé místo za rokem 1998.
Foto
* V blízké budoucnosti by při operacích mohli vypomáhat miniaturní, dálkově řízení roboti přímo v pacientově těle. Ponesou kamery informující lékaře o průběhu operace, ale i jehly a další chirurgické nástroje. Na jejich vývoji pracují odborníci na Nebraské univerzitě.
* V rašelinných jezírkách na Sumatře biologové objevili nejmenšího obratlovce světa - rybku Paedocypris progenetica. Samička druhu příbuzného našemu kaprovi měří pouhých 7,9 mm.
* Válka světů může začít! Pokud NASA projekt schválí, vyrazí v roce 2011 k Marsu sonda THOR (pojmenovaná podle severského boha hromu) s úkolem zaútočit na planetu 230 kg těžkou měděnou koulí. Dopadne rychlostí 4 km/s a vyhloubí 10 m hluboký kráter. Záminkou k útoku je pátrání
Foto
po ledu a výzkum marsovského klimatu. Snad to Marťany moc nenaštve.
* Genetická studie orangutanů v Malajsii potvrdila to, čeho se vědci obávali: orangutani mají namále. Do problémů je přivedlo kácení pralesů v posledních 200 letech. Rozdělení pralesa na malé oblasti vede k častému páření mezi příbuznými zvířaty, což má neblahý vliv na zdraví celé populace.
* Microsoft oznámil, že uvažuje o výrobě MP3 přehrávače, který by konkuroval iPodu od Applu. Firma zřejmě usoudila, že jí v oblasti mobilní hudby ujíždí vlak a že od spřátelených výrobců hardwaru se přehrávače schopného čelit iPodu hned tak nedočká.
* Japonský pivovar Asahi spustil neobvyklou reklamní kampaň. Zákazníci mohou soutěžit o 5000 jednoduchých robotů, z nichž každý ve svém břiše ukrývá šest plechovek piva, které umí otevřít a nalít pivo do skleničky. Jestli ho i vypije, pivovar neuvádí.

-von


Co kus, to originál


Skoro se nechce věřit, že bychom ani v té nejhustší chumelenici nenašli dvě stejné vločky. Přesto je to tak. Vločka vzniká spojením
Foto
mikroskopických ledových krystalků. A způsobů, jakými se k sobě krystalky přikládají, existuje nekonečné množství.
Vločky mívají sedm základních tvarů. Nejznámější jsou hvězdičky se šesti paprsky, z nichž vyrůstají další „větvičky“. Nejpravidelnější tvar získávají při lehkém sněžení za velkých mrazů a v bezvětří. Po dopadu na zem vločka přestává růst a během několika minut ztrácí nejjemnější výběžky.
Přesto existují „vločkové klony“ - série úplně stejných vloček. Vyrábějí je vědci v rámci výzkumu, jehož výsledky slouží při výrobě polovodičů pro elektroniku. Mnohé polovodivé materiály totiž vytvářejí krystaly podobným způsobem, jakým z ledu vzniká sněhová vločka.

Jaroslav Petr


Mravenčí škola


Britští vědci odhalili mezi mravenci druhu Temnothorax albipennis učitele a žáky. Mravenčí dělnice, která zná cestu k vydatnému zdroji potravy,
Foto
provází dělnici, jež tuto zásobárnu ještě nikdy nenavštívila. Cestou jí ukazuje důležité
orientační body, aby „žákyně“ už příště trefila sama. Mravenčí učitelka by mohla běžet za potravou čtyřikrát rychleji, přesto to neudělá a jde se „žákyní“ pěkně krůček po krůčku. Její snaha rozhodně nepřijde nazmar. Mravenčí „žákyně“ jsou učenlivé a příště už se nezdržují zdlouhavým hledáním cesty. Někteří mravenčí učitelé se v péči o žáky přímo překonávají. Popadnou vyučovaného mravence jemně do kusadel a k potravě ho donesou. Žák přitom sleduje cestu jako z automobilu a učí se bez únavného trmácení.

Jaroslav Petr


Umíte čínsky?


Čína má našlápnuto stát se přední světovou velmocí. Vědí to i Japonci. Firma NEC vyvinula software umožňující okamžitý překlad mluveného slova mezi čínštinou a japonštinou. Program určený pro kapesní počítače pracuje se slovní zásobou 50 000 japonských a 36 000 čínských slov - včetně osmi odlišných přízvuků z různých oblastí Číny. Slovíčka se zatím týkají hlavně konverzačních témat, s nimiž se může setkat běžný turista. Čína však láká především obchodníky, takže lze předpokládat, že do roku 2008, kdy by se měl program objevit na japonském trhu, přibudou i slovíčka a obraty ze světa byznysu. Českým obchodníkům zatím nezbývá než se přihlásit do kursů čínštiny. Nebo zakoupit software firmy NEC a naučit se japonsky. Nebude to jednoduchá volba.

-von


Vrozená geometrie


Indiáni kmene Mundurukú žijí v amazonském pralese daleko od civilizace. Neznají pravítko a nikdy je nikdo nezkoušel z rovnoběžek a
Foto
pravoúhlých trojúhelníků. Pro geometrické prvky ani nemají potřebná slova. Geometrické zákonitosti však rozpoznávají stejně spolehlivě jako lidé z civilizace. Dokazuje to studie francouzských vědců zveřejněná v časopise Science. Francouzi předložili indiánským dětem i dospělým několik sérií šesti obrázků, z nichž jeden se od ostatních lišil geometrickým uspořádáním. Indiáni měli označit obrázek, který jim připadal „zvláštní“ nebo „ošklivý“. Většinou zvolili právě ten, který k ostatním nepatřil. Počínali si stejně dobře jako americké děti, které se geometrii učí ve škole. Výsledky studie ukazují, že geometrické myšlení má člověk vrozené. Učí se pouze používat ustálené pojmy, takže místo „ošklivé“ řekne například „mimoběžné“ nebo „nesymetrické“.

-von

Autor

-