Emoce na sněhu

Emoce na sněhu
Sdílej
 
Zimní olympiáda Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou v plném proudu - začaly 10. února a potrvají do 26. února. Soutěží se na sedmi místech v patnácti disciplínách a rozdá se celkem 84 sad medailí.

Historie zimních olympijských her

Roku 1894, 1500 let po zrušení starověkých OH, bylo v Paříži rozhodnuto o vzniku novodobých her. První (letní) se konaly v Aténách o dva roky později. První zimní se uskutečnily až roku 1924, tehdy ještě pod jménem Týden zimních sportů. Ve francouzském Chamonix tenkrát soutěžilo 281 mužů a 13 žen ze 16 států (včetně Československa) v jízdě na bobech, krasobruslení, ledním hokeji, lyžování a rychlobruslení. Švýcarský Svatý Mořic se stal dějištěm ZOH o čtyři zimy později. Jelikož bylo toto středisko dobře známé výbornou dráhou na skeleton, vymohlo si, aby byl skeleton uznán pro tyto hry za olympijský sport.
ZOH 1932 v Lake Placidu (USA) byly výjimečné pro krasobruslaře a hokejisty, neboť poprvé na OH startovali na umělém ledu. Předválečné hry v Garmisch-Partenkirchenu (Německo) hostily celkem 28 států (o 11 více než na předcházejících) a poprvé byly do programu zařazeny sjezdové disciplíny.
Další ZOH se konaly až po válce (1948) opět ve Svatém Mořici a opět byl do programu vrácen skeleton. Obyvatelé Osla měli možnost na vlastní oči zhlédnout OH v zimě 1952. Poprvé mohly v běhu na lyžích soutěžit i ženy. Hry v italské Cortině (1956) ovládl rakouský sjezdař Anton Sailer, který ve sjezdovém lyžování vyhrál všechny tři disciplíny - sjezd, slalom i obří slalom. Her se tehdy zúčastnilo 32 států.
Ve Squaw Valley (USA, 1960) byly vyměněny boby za biatlon a do programu se dostalo rychlobruslení žen. V Innsbrucku (Rakousko, 1964) poprvé soutěžilo přes tisíc sportovců. Mezi olympijské sporty se vrátil bob a přibyla nová disciplína - závody na saních. Grenoble (1968, Francie) byl zajímavý především výkonem lyžaře jménem Jean-Claude Killy, který napodobil výkon Antona Sailera v Cortině.
Následovaly hry v Sapporu (Japonsko, 1972), které byly prvními ZOH mimo Evropu a Spojené státy. Dva ohně symbolicky plály nad Innsbruckem roku 1976, protože hry se zde konaly podruhé v období dvanácti let. Do seznamu disciplín byl přidán tanec na ledě. Dále se ZOH přes Lake Placid (USA, 1980) přesunuly do Sarajeva (1984, SSSR/Jugoslávie/Bosna a Hercegovina), kam své reprezentanty vyslalo už 45 zemí. V Calgary (1984, Kanada) byl počet disciplín alpského lyžování rozšířen ze tří na pět. Přibyly super-G a kombinace. Závodilo celkem 1423 závodníků z 57 zemí. Hry v Albertvillu (1988, Francie) byly poslední, které se konaly ve stejný rok jako jejich letní obdoba. Novými medailovými sporty se staly ženský biatlon, freestyle na lyžích a rychlobruslení na krátkých tratích. Počet závodníků a zúčastněných zemí stoupl na 1801, respektive 64. Lillehammer (Norsko) a Albertville dělily pouhé dva roky, možná i z toho důvodu zůstalo vše téměř při starém. Zato Nagano (Japonsko, 1998) zaznamenalo další růst - počet sportovců se přehoupl přes 2000, národů se zúčastnilo 72 a do programu turnaje se dostal hokej žen, curling a snowboarding. Salt Lake City (USA, 2002), poznamenáno korupční aférou, zažilo návrat skeletonu a zavedení ženského bobu.

České naděje


Letošní sezona je pro české barvy opravdu štědrá! Zazářil skokan Jakub Janda a úspěchy slavila i lyžařka Šárka Záhrobská. Nikdo nepochybuje o úspěchu našich hokejistů, vážnou adeptkou na medaili je stálice Katka Neumannová a nemalé naděje se vkládají do Lukáše Bauera s Alešem Valentou, ačkoli tomu se nedaří tak jako v minulé olympijské sezoně.
V minulosti české (respektive československé) reprezentace, co se týče zlatých medailí, moc úspěšné nebyly. Jiří Raška uspěl v Grenoblu (1968) na středním můstku, v Sapporu (1972) zvítězil Ondrej Nepela v krasobruslení mužů, o 26 let později získali zlato naši hokejisté, když v Naganu ve finále hokejového turnaje vstřelil ve 49. minutě obránce Petr Svoboda první a rozhodující gól Rusku, a nakonec v Salt Lake City (2002) vynesl Alešovi Valentovi první místo tehdy nejobtížnější povolený skok - trojné salto s pěti vruty.

Běh na lyžích


Existují dva základní běžecké styly: bruslení, u něhož se běžec odráží vnitřní hranou lyže, a klasický styl, při němž běžec jede rovně ve stopě (při stoupání pak v tzv. stromečku).

Nejvíce medailí v historii
muži/ženy
NOR * 62/20
RUS * 31/65
FIN * 42/27

Severská kombinace


Běh na lyžích spojený se skoky na lyžích vytváří disciplínu severská kombinace

Nejvíce medailí v historii
FIN * 10
RAK * 7
NĚM * 5

Biatlon


Střílí se vestoje i vleže na padesát metrů. Terč pro stojící má průměr 11,5 cm, pro ležící 4,5 cm. Po každém kole závodník střílí na terč, pokud se netrefí, běží trestný okruh nebo mu jsou započítány trestné minuty

Nejvíce medailí v historii

NĚM * 43
RUS * 35
NOR * 18

Skoky na lyžích


Nejvíce medailí v historii

NOR * 22
FIN * 17
RAK * 15

Akrobatické lyžování a jízda v boulích


Nejvíce medailí v historii
boule akrobacie
FRA * 4 BUL * 2
FIN * 3 KAN * 2
USA * 3 USA * 2

Boby, saně a skeleton


Nejvíce medailí v historii boby/saně/skeleton
NĚM * 34/61/0
ŠVÝ * 28/0/1
ITA * 12/14/1

Sjezd a Super-G

Nejvíce medailí v historii

muži
sjezd super-G
RAK * 16 5
ŠVÝ * 10 1
FRA * 9 1

ženy
sjezd super-G
RAK * 14 ITA * 4
ŠVÝ * 8 RAK * 3
NĚM * 6 USA * 2

Slalom a obří slalom

Nejvíce medailí v historii

obří sl.
RAK * 23
ŠVÝ * 17
FRA * 8

slalom
RAK * 15
FRA * 15
ITA * 10

Hokej

Nejvíce medailí v historii
muži/ženy
KAN * 12/1
RUS * 12/0
USA * 9/1

Curling

Nejvíce medailí v historii
muži/ženy
KAN * 2
ŠVÝ * 2
NĚM/NOR * 1

Rychlobruslení


Long track (dlouhá trať)


Dva závodníci jedou na čtyřsetmetrovém oválu, každý ve své trati. Každé kolo si závodníci vymění trať

Short track (krátká trať)


Jezdí se na oválu s délkou 111,12 m. Závodí až osm jezdců najednou

Nejvíce medailí v historii

long
NOR * 79
NIZ * 66
RUS * 66

short
KOR * 19
KAN * 16
ČÍNA * 15

Krasobruslení

Nejvíce medailí v historii
jednotlivci/páry/tanec
RUS * 10/19/15
USA * 36/5/1
NĚM * 10/11/0

Snowboardové disciplíny


Paralelní obří slalom

Hodnotí se nejen rychlost, ale i styl jízdy a provedení

U-rampa

Jezdí se v půlkruhovém korytě s ostrými hranami, Jezdec je hodnocen porotou za provedené triky

Snowboard Cross


Přilba je převzata z motokrosové, boty jsou pohyblivější než slalomové, ale tužší než na U-rampu, Prkno se řídí stejně jako slalomové

Nejvíce medailí v historii


U-rampa
USA * 4
ŠVÝ * 2
KAN * 1
FRA
NĚM
ITA
NOR

slalom
FRA * 3
ŠVÝ * 2
RAK * 1
KAN
NĚM
ITA
ŠVÉ
USA