Vyznáte se v DVD formátech?

Vyznáte se v DVD formátech?
Sdílej
 

Rádi byste pálili DVD, ale nemáte jasno, jak se to má s jednotlivými formáty a který je pro vámi zamýšlené využití nejlepší? Přesně tyto otázky se vám pokusíme zodpovědět. Pro úplnost si nejprve objasníme zkratku DVD - zprvu totiž znamenala Digital Video Disc (nejdříve se DVD objevilo ve filmovém průmyslu), avšak s postupem času nalezlo širší uplatnění i pro potřeby běžných uživatelů, a tak zkratka začala znamenat Digital Versatile Disc (versatile znamená všestranný).

ROZDĚLENÍ


Rozdílů mezi jednotlivými formáty DVD kotoučů je několik; především v technologii používané při zápisu a čtení.
My se zaměříme na rozdíl v používání a kompatibilitě. Stranou našeho zájmu zůstane formát DVD-ROM (Read Only Memory - paměť pouze na
Foto
čtení), neboť na něj nelze zapisovat data (lze z něj pouze číst). Na těchto médiích se vydávají filmy, hry a jiný software.
Věnovat se budeme tzv. recordable (neboli zapisovatelným) DVD diskům, jež můžeme podle technologie zápisu rozdělit takto: 1. DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL 2. DVD-R, DVD-RW, DVD-R DL 3. DVD-RAM („-“ znamená pomlčku, nikoli minus) Důvodem tohoto členění je fakt, že se nepodařilo prosadit jednotný standard (jako je tomu u CD), a tak první skupinu (s „+“) prosazuje seskupení výrobců DVD+RW Alliance a druhé dvě (s „-“) pak DVD Forum.
Příště popis jednotlivých formátů

Foto