Odpovědna

Odpovědna
Sdílej
 

Proč je na světě tolik bakterií?

Nikola Tichá Na tuto otázku se dá odpovědět různě: * Protože se rychle množí. Bakterie se může rozdělit každých 20 minut, takže z jediné bakterie může během deseti hodin teoreticky vzniknout miliarda bakterií!
* Protože jsou tak malinké. Na tečku za touto větou by se vešlo přinejmenším 200 000 bakterií.
* Protože jsou tak rozmanité. Žijí kilometry hluboko pod mořským dnem, v antarktickém ledu, v termálních pramenech, v lidských střevech - zkrátka všude.
* Protože jsou tak staré. Jsou to nejstarší organismy planety, takže měly dost času přizpůsobit se rozmanitým prostředím.

Jak funguje laserová myš?


Jan Goldberg Funguje na stejném principu jako myš optická, tedy neustále snímá povrch pod sebou a ze způsobu, jakým obrazce na těchto
Foto
snímcích mění při pohybu myši svou pozici, si je schopná odvodit, jakým směrem a jakou rychlostí se pohnula. Aby tento princip fungoval, musí být povrch pod myší barevně členitý, jinak by myš porovnávala téměř identické obrázky a neměla by z čeho vycházet. U obyčejných optických myší se povrch snímá tak, že je osvícen LED diodou a odražené světlo zpracuje speciální senzor, který sestaví snímek. Jelikož snímací senzor už nijak výrazně zlepšit nešel, byla pozornost věnována zdroji světla a LED diodu vystřídal laser. To se projevilo mnohem vyšší detailností pořizovaných snímků a tím se snížily nároky na optické vlastnosti povrchu, protože v tak detailním

Pište, mailujte

* Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 * NA ADRESU ABC: abc@ringier.cz * ODPOVĚDNA: odpovedna@iabc.cz