Základní komunikační porty PC 2/2

Základní komunikační porty PC 2/2
Sdílej
 

USB port (Universal Serial Bus - univerzální sériová sběrnice) Novodobý univerzální a nejrozšířenější komunikační port. Právě tento standard dnes již téměř kompletně nahradil své předchůdce, sériový a paralelní port. Je to dáno jeho univerzálností, praktickými rozměry a vysokou rychlostí. Dnes se přes něj připojuje skoro vše: myši a klávesnice, digitální foťáky, přenosné MP3 přehrávače atd.
Firewire port Extrémně rychlý komunikační port, používaný převážně na připojení digitálních videokamer.
Audiovstupy/výstupy Audiozdířek můžeme mít různý počet (záleží na naší zvukové kartě). I zde se uchytil jistý standard, co se jejich barevného rozlišení týče. Většinou se setkáme s klasickými konektory typu jack (3,5 mm) v provedení: zelený (výstup na přední reproduktory), modrý (nahrávací vstup line-in) a růžový (vstup pro mikrofon). Pokud vaše „zvukovka“ podporuje režim více reproduktorů (např. režim 5.1), bývá zvykem, že výstup na zadní reproduktory je černý a kombinovaný výstup na subwoofer a centrální reproduktor bývá oranžový.
Optický port Na zadní stěně PC můžeme nalézt i alternativní speciální výstupy audia jako např. výstup pro optický nebo koaxiální audiokabel.
Game port Do této zdířky se připojuje joystick, volant či midizařízení.
Síťový port RJ-45 Připomíná o trochu větší telefonní přípojku. Využívá se pro vzájemné propojení (tzv. zesíťování) více počítačů. Ty pak mohou spolu komunikovat. V dnešní době je v domácnostech přes něj čím dál častěji také realizováno tzv. pevné připojení do internetu.