Odpovědna

Sdílej
 

Chtěl bych se zeptat, kde by se dala sehnat kudlanka, zatím jsem ji na žádné výstavě neviděl.
Vojta Ž.


To jsi asi nebyl na těch správných výstavách. Kudlanky lze sehnat téměř na každé burze, kde se prodávají terarijní zvířata - tyto burzy bývají tak jednou měsíčně a konají se v celé řadě větších měst - kromě Prahy bývají např. v Plzni, v Českých Budějovicích, v Hradci Králové atd. Poměrně slušný přehled těchto akcí najdeš například na internetových stranách Fauny: www.ifauna.cz.



Odkdy lidé používají teploměr?
Vladan Černík


Od sedmnáctého století se používaly lihové teploměry z Florencie, rtuťový teploměr vznikl až v roce 1714. Teploměr je vzduchotěsná skleněná trubice s baňkou na konci. V té je rtuť - kapalný kov, který tuhne při teplotě minus 38,84 stupňů Celsia. Rtuťový teploměr vytvořil německý fyzik Gabriel Fahrenheit, který v roce 1724 zavedl stupnici, ta se dosud v anglosaských zemích používá - bod varu je podle ní 212 stupňů fahrenheita.
Stupnici, kterou používáme pro měření teploty my, zavedl v roce 1742 švédský fyzik Anders Celsius. Na této stupnici je bod varu vody 100 stupňů.


Chtěla bych vědět, co znamená třeba FM rádio nebo ID3 tag nebo ekvalizér, USB apod., a kolik asi takových označení existuje.
Marika L.


AM a FM jsou zkratky pro amplitudovou a frekvenční modulaci. To jsou dva způsoby jak připojit zvukový signál ze studia na nosnou rádiovou vlnu, která jej dokáže dopravit k vašim přijímačům. AM se používá u dlouhých, středních a krátkých vln a FM u vln velmi krátkých.
FM má výhodu proti AM v nesrovnatelně lepším hudebním přenosu a v menším rušení stanic.
ID3 tag je speciální úložný prostor v MP3 souboru, kde se uchovávají dodatečné informace o skladbě (např. autor, název alba atd.). Ekvalizér zvuku je zařízení umožňující doladit jeho výslednou podobu (např. zvýraznit hlubší tóny, zeslabit vyšší tóny apod.).
A konečně USB označuje rozhraní využívané především pro přenos dat mezi počítačem a jinými datovými zařízeními. Podobných slov, zkratek a označení existuje nepočítaně; jejich významy lze najít v příručkách a slovnících (Slovník cizích slov, Slovník neologizmů, odborných slovnících...) a samozřejmě na internetu (náš tip: http://wikipedia.org).

Pište, mailujte

* Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 * NA ADRESU ABC: abc@ringier.cz * ODPOVĚDNA: odpovedna@iabc.cz