Velikonoční nápady

Sdílej
 
O letošních Velikonocích můžete vyzkoušet úplně novou techniku zdobení vajíček.

Barevná vajíčka

Potřeby Barevný lak na nehty (nejlépe více barev), trošku odlakovače na nehty, špejle, štěteček, papírová krabička od vajíček, vyfouknutá vajíčka. Postup Maminka nebo starší sestra má doma určitě alespoň jednu lahvičku s barevným lakem na nehty, který nepoužívá. Pokud už lak vysychá, kápněte do lahvičky několik kapek odlakovače a dobře promíchejte špejlí, aby v laku nezůstaly kousky. V drogerii stojí nejlevnější laky kolem třiceti korun, nemusíte je ředit (protože nejsou vyschlé) a jednou lahvičkou ozdobíte spoustu vajíček. Techniku zdobení, při které se používá lak na nehty, můžete použít na vajíčka vařená i na vyfouknuté skořápkyVajíčko vyfoukněte, opláchněte vlažnou vodou a osušte. A můžete začít malovat. Barvu na vajíčka nanášejte buď štětečkem, nebo seříznutou špejlí. Máte-li k dispozici laků více, natřete vajíčko nejprve jednou barvou, a když zaschne, můžete nanášet další. Nebo využijte přírodního zbarvení vajíčka a malujte drobné motivy přímo na skořápku. Vždy počkejte, až barva zaschne, abyste jednotlivé ornamenty nerozmazali. Vajíčko odložte do papírové krabičky, v níž se vejce prodávají, abyste ho nemuseli držet v ruce. Pozor! S lakem i odlakovačem pracujte u pootevřeného okna nebo v dobře větrané místnosti. V uzavřeném prostoru by vás mohla při vdechování výparů rozbolet hlava.

 

Vázičky

Velikonoční vázičky na suché květyVajíčko vyfoukněte, opláchněte ve vlažné vodě a osušte. Na jedné straně dírku zvětšete tak, abyste do ní potom mohli zasunout suché květiny. Oběma dírkami protáhněte provázek nebo stužku a spodní konec provázku pod vajíčkem uvažte tak, aby se neuvolnil. Nakonec do vajíčka vložte sušené květiny a vázičku zavěste na stěnu nebo na jarní větvičku.

 

VYFOUKNUTÍ VAJÍČKA

VelikonoceNevařené vajíčko propíchněte jemně na obou vrcholcích několika vpichy jehlou, aby vznikly dva malé otvory. Do jednoho z otvůrků foukejte tak dlouho, až celý obsah vajíčka druhým otvorem vyteče.

 

 

 

 

 

 

 Velikonoční hry - o zábavu postaráno >>

Velikonoce se vším všudy - zvyky, barvení vajíček i kam se vypravit >>