Svět žije fotbalem

Sdílej
 

Fotbalová horečka dosáhla vrcholu. V sousedním Německu začíná mistrovství světa, šampionát, na který fotbaloví fanoušci čekali dlouhé čtyři roky. Letos to navíc vypadá, že fotbalovému šílenství propadli i všichni ostatní.

Světový šampionát letos pořádá Německo v čele s bývalým legendárním fotbalistou, dnes šéfem organizačního výboru šampionátu Franzem Beckenbauerem. Úvodním zápasem bude samozřejmě duel domácí reprezentace s týmem Kostariky. Utkají se 9. června od 17 hodin na stadionu v Mnichově. Posledním zápasem mistrovství bude přesně o měsíc a tři hodiny později finále v Berlíně.

Zahajovací ceremoniál

Letos poprvé se koná po vzoru olympijských her slavnostní zahajovací ceremoniál. Původně byl naplánovaný na berlínský stadion. Z nepříliš jasných důvodů byl ale organizací FIFA (Mezinárodní federace fotbalových asociací) navržený model zamítnut. Pořadatelé museli přemístit ceremoniál do centra města. Ten se uskuteční dva dny před zahajovacím zápasem na berlínské třídě 17. června u Braniborské brány.

Dvaatřicet zemí

Turnaje se zúčastní celkem 32 mužstev ze všech kontinentů. Všechny týmy si musely vybojovat účast v kvalifikacích. Výjimku tvoří Německo jako pořadatelská země. Proti minulému MS nebyl obhájce titulu (Brazílie) kvalifikován automaticky. Z Afriky na šampionát postoupila mužstva Tuniska, Egyptu, Ghany, Pobřeží slonoviny, Toga a Angoly. Asii zastupuje Írán, Saúdská Arábie, Japonsko a Korea. Z evropské kvalifikace postoupily týmy České republiky, Ukrajiny, Švédska, Švýcarska, Srbska a Černé Hory, Portugalska, Polska, Nizozemska, Itálie, Francie, Španělska, Anglie a Chorvatska. Severní a Střední Amerika a karibská oblast vyslaly do bojů Spojené státy, Kostariku, Trinidad a Tobago a Mexiko. Z Oceánie si o titul mistra světa zahraje pouze Austrálie. Z Jižní Ameriky si účast vydobyly týmy Brazílie, Paraguaye, Ekvádoru a Argentiny.

Systém turnaje

Týmy byly rozděleny podle dlouhodobého žebříčku FIFA a výsledků na předchozích MS do čtyř košů. Poté se rozlosovalo osm skupin. Do skupin byl vždy nasazen jeden tým z každého koše. Kupříkladu Česká republika je ve skupině s Itálií, Spojenými státy a Ghanou.
Ve skupině si zahraje každý s každým. Za výhru se berou tři body a za remízu jeden. V případě rovnosti bodů o pořadí rozhoduje skóre nebo počet vstřelených gólů. Ze skupin postupují dvě nejúspěšnější mužstva.
Po skupinách následují vyřazovací boje, v nichž se hraje na jeden jediný zápas. V případě remízy po základní hrací době se zápas prodlužuje o dvakrát patnáct minut. Pokud v prodloužení nepadne gól, následuje penaltový rozstřel. Vítěz postoupí do dalšího kola, poražený končí. Výjimkou jsou semifinálová utkání, v nichž poražení ještě bojují o třetí místo. V základní části se odehraje 48 zápasů, ve vyřazovací pak dalších 16.

Stadiony

Hrát se bude na hřištích v Berlíně, Dortmundu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburku, Hannoveru, Kaiserslauternu, Kolíně, Lipsku, Mnichově, Norimberku a Stuttgartu.

Rozhodčí

Na dodržování pravidel bude dohlížet 23 rozhodčích. Z Evropy jich přijede deset (například Němec Markus Merk a Slovák Luboš Micheľ), z Jižní Ameriky pět, tři ze Severní a Střední Ameriky, po dvou zástupcích budou mít Asie a Afrika a Oceánii bude zastupovat jediný sudí. Český rozhodčí si v Německu nezapíská.

Míč

Zakázku na výrobu míče dostala firma Adidas. Černobílá mičuda je pojmenovaná Teamgeist, což znamená v překladu Týmových duch. Firma jako každý rok slibuje jeho lepší ovladatelnost a přesnost a vyšší rychlost.