Můj fantasy svět - Oliver Cox

Můj fantasy svět - Oliver Cox
Sdílej
 
První květnový víkend hostila pražská Sazka Arena prestižní turnaj v karetní hře Magic: The Gathering s názvem Pro Tour. Kromě nejlepších světových hráčů jste zde mohli potkat i dětského herce Olivera Coxe, který je velkým fanouškem fantasy a před lety propadl i kouzelným kartám magic.

Oliver Cox je docela nenápadný kluk, ale na ulici ho poznává téměř každý. Jeho obličej totiž lidé velmi dobře znají z populárního seriálu Ordinace v Růžové zahradě, ve kterém hraje svou zatím největší roli – Martina. Přes svůj úspěch se čtrnáctiletý Oliver chová skromně. "Já, a skromný? To si nemyslím," šibalsky se usmívá. To je ale jenom další z řady jeho vtípků, kterými rozhodně nešetří. Když se objevil na pražské Pro Tour, stal se hned středem pozornosti. A i když zdaleka nepatří k těm nejlepším, magic hraje velmi slušně.

Olivere, jak ses dostal ke hře Magic: The Gathering?

Asi před dvěma lety jsem o ní četl v časopise. Hodně se mi to líbilo, tak jsem poprosil rodiče, jestli by mi dali balíček karet k svátku. Hned se to zalíbilo i spolužákům ve třídě a za pár týdnů jsme magiky ve škole hráli skoro všichni.

Jak se ti líbil Pro Tour v Praze?

Je to určitě skvělé, že se tak významný turnaj hrál u nás. Sám turnaj je uzavřený a mohou jej hrát jenom ti nejlepší hráči. Po celém světě probíhají kvaliř kace, přes které se lze do turnaje dostat. Hlavní cenou byl asi milion korun. Ale kromě hlavního turnaje se hrály ještě přidružené soutěže a do nich se mohl přihlásit úplně každý.

Jaká byla tvoje role v turnaji?

Po pravdě jsem byl jen pozvaný, abych se podíval a trošku si zahrál. Organizátoři mě zlákali na dva hodně cenné balíčky karet. V hlavním turnaji jsem samozřejmě nehrál, ten je jen pro opravdové profíky. Možná bych si i mohl zahrát, ale přidružené turnaje mi bohatě stačily.

Čím to je, že tě karty magic tak chytly?

Hrozně rád čtu fantasy a přesně o to v magikách jde.

Jaký druh fantasy tě baví nejvíc?

Klasické fantasy - sword&sorcery. Z těch známých jsem četl třeba Pána prstenů, ale existuje spousta lepších knih.

A co fantasy ve filmech?

To po pravdě moc nesleduju. Pána prstenů jsem viděl, ale jinak se na televizi nedívám a do kina se dostanu tak dvakrát do roka. Já spíš hraju, než se koukám.

Jaké jsi měl role před Ordinací?

Před Ordinací to byly jen takové štěky. Pár vět textu, natáčení do tří dnů. Od pěti let totiž chodím do dramaťáku, kde filmaři často vyhledávají děti pro menší role, a většinu konkursů jsem vyhrál já.

Takže ses stal hvězdou tak říkajíc přes noc?

V mém případě to byl opravdu velký skok. Je něco úplně jiného, když točíš tři dny nějaký štěk, než když máš normální roli a hraješ od osmi od rána do šesti do večera. Je to velká zkušenost, i když mám míň času a nestíhám školu.

A jak využíváš ten malý zbytek času, který máš?

Jsem docela knihomol. Taky hraju za školu fl orbal - útočníka. A neměl bych zapomenout na počítačové hry. Teď se bavím u Bitvy o Středozem, to je skvělá hra. Často hraju i Heroes of Might and Magic. Takže jak vidíš, zase jsme u fantasy.

Máš nějaké představy o budoucnosti?

Rád bych po základce šel na všeobecný gympl a herectví bych nechal volně viset ve vzduchu - hrál bych, jenom když mě náhodou vyberou. Kdyby mě herectví bavilo a stále bych natáčel, asi bych se pokusil o DAMU.

Co holky?

Zájem trošičku vzrostl, ale nic extra. Chci, aby ta moje byla chytrá, samozřejmě i hezká a aby s ní byla legrace. Určitě žádná fifl ena.

***

Pro Tour Praha

Pro Tour Praha je jeden z nejprestižnějších mezinárodních turnajů. Jediná soutěž, která ho významem překonává, je mistrovství světa, jež se letos koná v Paříži. Turnaj je uzavřený a účast si je třeba vybojovat v kvalifikacích, pořádaných po celém světě těsně před začátkem turnaje. Během roku 2006 se uskuteční čtyři turnaje Pro Tour, z toho v Evropě byl jen ten pražský (6. až 7. května).