Hlodavec bezocáskový

Sdílej
 
Každá správná počítačová myš má ocásek - kablík -, který se rád všude plete a nikdy není dost dlouhý. Nově vyvinutý druh počítačové myši však už ocásek nemá.

Hlodavec bezocáskovýProblémy s kabelem od myši zná asi každý uživatel počítače, není to sice žádná velká hrůza, ale kablík někdy trochu překáží. Nová myška od Microsoftu žádný ocásek nemá. A jak to funguje? Jednoduše. Údaje o pohybu myši jsou snímány klasickou kuličkou (na kombinaci bezdrátového přenosu a kamerového snímače si budeme muset ještě chvíli počkat) a pomocí digitálního rádiového vysílače přenášeny do přijímače. Šikovné je, že myš nemusí na přijímač vidět, stačí, když ho umístíte dostatečně blízko (dosah vysílače je asi 1 m) a může být i pod stolem. Přijímač se připojuje do konektoru PS/2, nebo pomocí redukce do sériového portu (doufejme, že Microsoft začne vyrábět tuto myš i pro daleko perspektivnější rozhraní USB).

Myška na baterky

Hlodavec bezocáskovýKromě toho, že tahle myš nemá kabel, se vyznačuje ještě jednou zvláštností - musíte v ní měnit baterky. Napájení vysílače zajišťují dvě mikrotužkové baterie, které vydrží minimálně na jeden rok. V případě, že chcete používat v těsné blízkosti dvě myšky, lze pro přenos informací zvolit dva různé navzájem se nerušící kanály. Jedinou nevýhodou u tohoto jinak velice přítulného hlodavce je jeho vyšší cena. Za jednu bezocáskovou myš si totiž můžete pořídit plnou krabici běžných počítačových myšek.

Autor

Dan Přibáň Kresby Lukáš Fibrich