Internetový průvodce XI

Sdílej
 
STRÁNKY ÚŘADŮ A INSTITUCÍ

Internetový průvodce XIDnes se budeme věnovat internetovým prezentacím úřadů a institucí. Povíme si také o některých oficiálních databázích a kulturních serverech, kde jistě najdete mnoho zajímavého. Začněme od těch nejvyšších. Kancelář prezidenta ČR se nachází na Pražském hradě, tak i internetová adresa je www.hrad.cz. Na stránky vlády ČR se dostaneme podobnou úvahou, adresa je www.vlada.cz. Dalšími institucemi jsou ministerstva. Například Ministerstvo vnitra ČR má velmi dobře propracovaný a rozsáhlý server včetně samostatné sekce věnované Policii ČR na adrese www.mvcr.cz, adresu tvoří zkratka názvu. Podobně je tomu u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které má adresu www.msmt.cz. Odlišnou adresu však zvolilo Ministerstvo spravedlnosti ČR, které najdeme na www.justice.cz. Zajímavé je, že právě na těchto stránkách se nachází úplný obchodní rejstřík, což je databáze obsahující základní údaje a identifikační čísla všech obchodních společností. Často ji využívají především právníci, ale může se hodit každému, kdo se chce více dozvědět třeba o svém budoucím obchodním partnerovi.

Pro širokou veřejnost

Dalšími projekty ze strany veřejných institucí jsou ARES nebo INFOCAR. ARES je systém podobný tomu na stránkách ministerstva spravedlnosti, ale je větší a prohledává nejen obchodní rejstřík, ale také registr živnostenského podnikání, registr plátců DPH a statistický registr ekonomických subjektů. Každý, kdo má něco společného s podnikáním, zde najde svoji položku. Najdete jej na adrese wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_fr.html. INFOCAR je docela nová služba a jedná se o databázi odcizených vozidel. Každý majitel automobilu se může snadno přesvědčit, zda nekoupil kradený vůz. Tento server slouží také provozovatelům autobazarů. Jednotlivá auta můžete hledat podle státní poznávací značky, čísla motoru nebo čísla karoserie na adrese www.infocar.cz/html6/auta.asp.

Města a obce

Vstupní stránka do systému INFOCAR Na internetu jsou všechny obce naší republiky. Pokud ještě nemají vlastní web, tak je můžete najít alespoň na serveru www.obce.cz. Zde jsou uvedeny základní údaje o obci včetně mapky umístění. Řada měst už dnes má vlastní stránky, které slouží nejen obyvatelům města, ale také návštěvníkům a turistům. Například oficiální stránky Magistrátu hlavního města Prahy nalezneme na adrese www.prague-city.cz, ovšem každá městská část má také vlastní server, například Praha 1 - www.praha1.cz, Praha 2 - www.praha2.cz apod. Brno je na adrese www.brno-city.cz, Ostravu najdete na www.mmo.cz, Plzeň www.zcu.cz/plzen/index-cz.html (i když toto nejsou oficiální stránky), Teplice na www.teplice.cz atd.

Ušetřete si práci

Lidé často potřebují jednat s úřady a internet jim může ušetřit nejednu zbytečnou cestu, například do Všeobecné zdravotní pojišťovny (www.vzp.cz) nebo na Úřad práce (www.vzdelani.cz/urady, www.ssz.mpsv.cz). Přes počítač můžete zjistit úřední hodiny, ale také odpovědi na nejčastější otázky. Stejně snadná práce může být s poštovním úřadem. Stačí zadat adresu www.cpost.cz a zobrazí se vám stránky České pošty se službami on-line, kde je úplný seznam PSČ s možností vyhledávání, ceníky zásilek nebo třeba odkaz věnovaný filatelii.

Kultura

Vstup na stránky Národního divadla Do rozsáhlé databáze Národní knihovny v Praze, která slouží čtenářům i knihovnám a obsahuje obrovské množství dat o knihách, časopisech a ostatních tiskovinách, se dostanete přes adresu www.nkp.cz. Menší knihovny vlastní stránky teprve připravují. Internetové prezentace mají galerie a muzea (např. Národní muzeum - www.nm.cz), ale také některá divadla a kina. Pražská informační služba, kde jsou aktuální pozvánky na kulturní akce nejen v Praze, se nachází na adrese www.pis.cz. Podobný servis najdete na portálu Culture.cz. Nakonec se seznamte s jednou pro vás velmi důležitou adresou. Je to www.skoly.cz a hádejte, co pod ní naleznete.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Na internetových stránkách Akademie věd ČR najděte sekci věnovanou programu UNESCO "Člověk a biosféra" a napište názvy pěti biosférických rezervací na území ČR včetně internetové adresy, ze které jste čerpali. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: Dvě výuková multimediální CD: Český jazyk I a II.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Lukáš Fibrich