Literatura + hra

Sdílej
 

KNIHA

Vlak do pekla

Epocha
Antologie povídek Roberta Blocha je vycházkou do klasické fantastiky. V antologii najdete kratší dílka, která jsou většinou založena na závěrečné pointě. V tom spočívá největší klad i zápor sbírky – u některých povídek pointu odhadnete hned, avšak u jiných, jako například v postapokalyptickém Novém dni, vás jejich závěr přinejmenším překvapí. Pointy však nejsou všechno, ve sbírce je zařazeno i několik povídkových poct slavným autorům, které přejdete spíš s pousmáním, a dvě výtečné povídky přesahující rámec příběhů směřujících jen k pointě – Jak podoben bohu a Vlak do pekla.
*** (3,5/5)
-daš-

HRA
Rummikub

Dino
Žolíky, které jsou u nás karetní klasikou, se staly předlohou nové hře Rummikub, která místo karet dává hráčům do rukou umělohmotné herní kameny. V balení jich najdete celkem 104 ve čtyřech barvách (v každé barvě dvě sady očíslované od jedné do třinácti) plus dva žolíky. Dále tu najdete čtyři stojany, do nichž můžete kameny postavit tak, aby soupeři neviděli jejich hodnotu.
Kameny místo karet
Hra je určená pro dva až čtyři hráče. Nejprve se všechny kameny položí lícem dolů na stůl, zamíchají a vylosuje se první hráč. Poté si hráči nalížou 14 kamenů a umístí je do svého stojanu. A v této fázi už jsme u starých dobrých žolíků. Úkolem hráčů je sestavovat postupky ze tří a více po sobě jdoucích čísel stejné barvy, nebo skupiny tří nebo čtyř stejných čísel různých barev. Takové kameny vykládají před sebe. V případě, že hráč na tahu nemůže vyložit žádný kámen, musí si líznout z kamenů na stole. Žolík může nahradit kterýkoliv kámen. Vyhrává hráč, který se jako první zbaví všech svých kamenů. V takovém případě musí zvolat Rummikub. Ostatní hráči si napočítají trestné body za kameny ve svém stojanu.
Může se zdát, že hra je poněkud nudná. Není to pravda. Osvědčený princip staré karetní hry a nový rozměr v podobě herních kamenů dělají z Rummikubu zábavnou a velmi chytlavou stolní hru.
**** (4/5)
Jana Rožánková