Fantazie v laboratoři - Když lékaři podvádějí

Fantazie v laboratoři - Když lékaři podvádějí
Sdílej
 

„Je lepší nic nevyzkoumat než nic nevyléčit.“ Tak odůvodňoval medik Boba v české komedii Léto s kovbojem své rozhodnutí nevěnovat se lékařské praxi, ale raději výzkumu. Budiž. Ale nic nevyzkoumat a výsledky si vymyslet? I takoví výtečníci se najdou.


Vymyšlení pacienti

Norský lékař Jon Sudbo patřil k nejslavnějším světovým expertům na nádory v ústní dutině. Velký rozruch vyvolal jeho objev, že pravidelné užívání léků proti bolestem snižuje riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Ještě větší poprask nastal, když se ukázalo, že si Sudbo výsledky od A do Z vymyslel. Nadřel se přitom jako kůň. Musel si vycucat z prstu údaje o bezmála tisícovce lidí, které údajně vyšetřil. Někdy už mu asi lezlo vymýšlení krkem. Jak si jinak vysvětlit, že se plná polovina jeho fiktivních pacientů narodila v jeden a týž den?
Odhalený podvod zavdal příčinu k vyšetřování, jež ukázalo, že norský lékař už několik let místo výzkumu jen popouští uzdu své fantazii. Sudbo měl všechno dokonale promyšlené. Pokaždé vymyslel výsledky výzkumu tak, že ostatním odborníkům dávaly smysl. Také nabízel věhlasným kolegům, že je uvede jako spoluautory experimentů. Málokdo tomuto pokušení odolal. Se Sudboem tímto pochybným způsobem „spolupracovali“ nejlepší odborníci ze Skandinávie i Spojených států. Ti teď mají z ostudy kabát. A Sudbo? Lékaři zjistili, že je duševně nemocný. To je také zřejmě důvod, proč ztratil soudnost a pustil se do podvádění.