Letem světem

Letem světem
Sdílej
 

* Obří hvězdářský teleskop MMT v Arizoně je vybaven fotoaparátem, jehož rozlišení zcela odpovídá jeho úkolu dokumentovat pozorování jednoho z největších dalekohledů světa. (MMT má zrcadlo o průměru 6,5 m.) Digitální fotoaparát je osazen 36 snímači, každý s rozlišením 9 megapixelů (na obr.). Výsledný obraz má rozlišení fantastických 340 Mpx.


* V ABC č. 4/2004 jsme v článku Sbohem a šáteček (viz www.iabc.cz) psali o tom, že virus dětské obrny má na kahánku. Světová zdravotnická organizace tehdy

Foto
doufala, že do konce roku 2005 tato nemoc díky očkování ze světa definitivně zmizí. Od té doby ale několikrát znovu propukla i v zemích, v nichž se ji předtím podařilo vymýtit. Letos udeřila v Namibii. Chystá se proto rozsáhlá protiakce: očkování všech obyvatel Namibie (2 miliony lidí).


* S početností volně žijících pand to možná není tak zlé, jak si ochranáři dosud mysleli.
Nová metoda odhadu jejich počtu (analýza DNA z pandích výkalů) ukázala, že v rezervaci Wanglang na západě Číny žije 67 až 72 pand, což je
Foto
* více než dvakrát tolik, než se soudilo.


* Mořskými červy patřícími mezi mnohoštětinatce se inspiroval tým evropských vědců při práci na miniaturním robotovi určeném pro studium lidského těla. Robot vybavený kamerou bude pomocí štětin na panožkách prolézat střevem a pomáhat lékaři určit diagnózu. Video najdete na www.ics.forth.gr/bioloch v sekci Resources.

* Teď vám trochu zvedneme sebevědomí. Evropský výzkum ukázal, že plná třetina občanů EU ve věku 16-74 let nezvládá ani základy práce s počítačem - například otevřít kliknutím na ikonu internetový prohlížeč nebo zkopírovat ve Wordu kus textu. Vy byste se nad takovými úkoly určitě jen pohrdavě pousmáli.