Zázračná proměna

Zázračná proměna
Sdílej
 

Příslušníci řádu vážek patří k nejstaršímu hmyzu na světě, objevili se na Zemi už v prvohorách. Nad karbonskými močály navíc létaly vážky takových rozměrů, jakých už nikdy poté žádný hmyz nedosáhl.

Všichni zástupci řádu mají charakteristický vzhled: dlouhé štíhlé tělo, velkou pohyblivou hlavu s obrovskýma očima a dva páry pevných blanitých křídel protkaných hustou žilnatinou. A všichni jsou vázáni na vodu, ve které se vyvíjejí. Naše druhy lze zařadit do dvou podřádů, motýlice a tzv. pravé vážky, kam patří i šídla. Obě skupiny od sebe poměrně snadno odlišíte podle toho, jak drží v klidu křídla - motýlice křídla zvedají a skládají podobně jako motýli, zatímco vážky je mají neustále rozevřená. A právě do této skupiny patří i šídlo modré, jehož papírový model je poslední vystřihovánkou naší malé hmyzí série.

Živé stíhačky

Šídla jsou dravá, živí se hlavně drobným hmyzem, který loví za letu. Za letu si i kořist vyhlížejí. Tomuto způsobu obživy se šídla dokonale přizpůsobila, nejen mohutnými kusadly, obrovskýma očima a skvělým prostorovým viděním, ale jsou to i vynikající letci s úžasnými manévrovacími schopnostmi. Létají rychlostí 50 až 100 km za hodinu, a protože se jejich křídla mohou pohybovat nezávisle na sobě - souběžně či střídavě, dokážou i v těchto rychlostech prudce měnit směr, nebo se dokonce v letu zastavit na místě. K vlastnímu lovu jim slouží končetiny, které se posunuly trošku dopředu a vytvářejí jakýsi jednoduchý lapací košík. Je to však "něco za něco", šídlo neumí chodit - nohy slouží jen k přichycení k podkladu.


STRAŠLIVÉ VÍLY


Pod pojmem nymfa či najáda si milovníci pohádek představí půvabnou a křehkou vodní vílu. Jenže skutečná živá najáda je všechno, jen ne půvabná a křehká.
Těmito názvy se označují larvální stadia všech vážek, která se vzhledem svým elegantním rodičům moc nepodobají.
Žijí ve vodě, mají špinavě hnědošedé zbarvení bláta a vzhled mimozemského predátora. Jsou snad ještě dravější a žravější než dospělci a k lovu jsou vybavení jakousi vystřelovací maskou tvořenou přeměněným spodním pyskem. Na kořist nehybně číhají, nebo se pomalu pohybují po dně či mezi vegetací, dokonale maskované svým zbarvením, a čekají, až se na dosah jejich masky přiblíží neopatrný živočich. Velké nymfy šídel uloví i pulce či menší rybku.

***

ŠÍDLO MODRÉ


Odborné jméno: Aeshna cyanea (dříve Aeschna)
Řád: vážky - Odonata
Velikost: až 8 cm
Potrava: létající hmyz, larvy se živí i drobnými vodními obratlovci
Vývoj: 1-2 roky
Oblasti výskytu: téměř všude v okolí vod, stačí i menší tůně či kaluže
Období výskytu: konec června až říjen
Status: hojný druh

Zajímavost

Samci šídel se většinou zdržují v blízkosti vod, kde si udržují určité teritorium a prudkými nálety z něj vyhánějí všechny vetřelce. Samice se na lov vydávají dost daleko od vod, létají nad pasekami a lesními cestami, ale i ony si zde dočasně obhajují svůj lovecký okrsek.