Vytuněný basketbal

Vytuněný basketbal
Sdílej
 

Basketbal je fajn sport. Driblujete s míčem, skáčete do výšky a občas se s někým srazíte. Pocitu, kdy zavěsíte míč do koše, se nic nevyrovná. Tak co ho takhle zavěsit z větší výšky?

Slamball je sport, který v sobě mísí prvky basketbalu, akrobatiky a vlastně i hokeje. Z basketbalu si vzal to divácky nejatraktivnější – zavěšování míče do koše. Akrobatika proměnila jeho hrací plochu z pouhého hřiště na prostor, ve kterém se střídají parkety s žíněnkami a s trampolínami. A hokej ho inspiroval k fyzické hře, při níž do sebe jednotliví hráči narážejí. Jen tady do sebe narážejí trochu výš.

Strč míč skrz koš

Jak se to hraje? Dvě družstva o čtyřech hráčích usilují o získání míče. Stejně jako v basketbalu jde i tady o jeho prohození košem na straně protivníka. Tady vám ale nestačí jen přehodit celé hřiště. Aby koš platil, musíte se proloktovat celým hřištěm a kos zavěsit smečí, které se v basketbalu říká „slam dunk“ – prohodit míč a přitom se rukama zavěsit na hranu koše. V basketbalu platí smeč za dva body, slamball ji hodnotí třemi – za dva body je tu běžná trefa z hřiště.
Out je in

Na slamballovém hřišti se zorientujete celkem snadno. Na každé straně jeden koš, pod každým z nich rozmístěny tři trampolíny. Hřiště, na jehož střední části se dribluje s míčem jako v basketbalu, je obehnané průhlednou plastikovou stěnou – což je při tom všem, co se na něm děje, docela pochopitelné. Tahle stěna má ještě jednu výhodu – ve slamballu neexistuje nic takového, jako „out“. Když se hráč dostane příliš blízko stěny hřiště, prostě míč odrazí o ni a vesele hraje dál.