Nejtajnější z tajných

Sdílej
 

Jak se stát tajným agentem podle filmu Stormbreaker

Co když byl celý váš život jen přípravou na službu v tajných službách? Co když vás ve škole při matematice trénovali k luštění tajných šifer a v tělocviku jste se vlastně učili bojovat? Pak jste připraveni. Stačí vás vybavit špionskými věcičkami.

Superrychlá čtyřkolka

Kdy se při špionáži opravdu pořádně protáhnete? Samozřejmě při adrenalinových honičkách se zloduchy. Když jim překazíte tak smělý plán, jako je ovládnutí vesmíru nebo odpálení Zeměkoule, nemůžete se divit, že vám půjdou po krku. Proto se hodí všestranný dopravní prostředek, jako je čtyřkolka. Ve filmu Stormbreaker mladý agent Alex Rider uprchne na čtyřkolce armádě zloduchů a přitom ještě stihne chytit vrtulník. S takovým přístupem už vám ráno autobus do školy nikdy neujede.

Nabitý batoh

Tohle pronásledování zločinců a konání dobra je samozřejmě velká zábava, ale žádný mladý agent by neměl zapomínat na studium! Zameškané hodiny ve škole vám jednou budou chybět (na to se spolehněte!), a tak si na zachraňování světa vyhraďte zásadně jen volný čas. Pro případy, že by se snad něco semlelo o velké přestávce, se vyplatí mít základní špionskou výbavičku u sebe. Pár nezbytných věcí se vám jistě vejde i do školní brašny.

Červené Nintendo DS

Jak nejlépe uschovat tajné zařízení? Správně, nejlepší je zamaskovat ho jako něco úplně obyčejného. Jediná zvláštnost na Nintendu DS, které s sebou ve filmu Stormbreaker nosí mladý špion Alex, je jeho červená barva. Vždycky ale můžete tvrdit, že jde o nějakou zvláštní edici nebo že vám Nintendo spadlo do kečupu. O tom, že v něm skrýváte koordináty tajné laboratoře a taky ho používáte k sebeobraně, už můžete pomlčet.

Padák pro pády

Existuje několik situací, ze kterých se těžko dostává i zkušený agent. Kromě filmově povinného uvěznění v akváriu s obří medúzou k nim patří také pobyt uprostřed volného vzdušného prostoru (letadla přepravující tajné agenty přece nikdy nepřistávají na letišti, většinou vybuchnou někde nad mořem). Proto nikdy a za žádných okolností neodkládejte padák! Tedy, při koupání si ho sundat můžete, ale jen na chvíli. Nikdy nevíte, kdy se ocitnete dva kilometry nad zemí.

Ostré pero

Říká se, že pero je mocnější než meč. Autor citátu měl na mysli sílu psaného slova, ale tajný agent jako Alex Rider musí občas vzít nějaký ten citát doslova. Pero, které nosí ve svém školním penálu, má vystřelovací hrot. Hrot je napuštěn tajnou látkou, která postřeleného zločince přinutí hovořit po nějakou dobu jen a pouze absolutní pravdu. Vedlejší efekt spočívá v tom, že je přitom zločinec také znehybněn. Neměl si začínat!

Leptavá pasta

Občas, sice jen občas, ale přece, tajného agenta nějaký zloduch polapí a zavře ho do akvária s obří medúzou. V takové situaci je vhodné mít s sebou zubní pastu. Proč? Chcete snad medúze vyčistit zuby, než vás spořádá? Nikoliv, tato speciální špionská pasta ušetří i Alexovi ve filmu Stormbreaker spoustu potíží. Místo, na které ji nanesete, se totiž chvíli poté začne rozpouštět. Pokud si občas pletete zubní pastu s krémem na boty a připlete se vám do toho ještě tahle tuba, pořiďte si do zásoby tak třicet zubních kartáčků.



Slavný agent MI6

První román o mladém špionovi Alexovi Raiderovi vyšel v Anglii roku 2000. Napřesrok se objevil také v Americe (u nás vyšel v roce 2003), když už spisovatel Anthony Horowitz pilně pracoval na pokračování. Do dneška má série šest knih, sedmá se připravuje a do kin přichází filmová adaptace první z nich. Vedle odbarveného Geoffreyho Saxe ve filmu o mladém agentovi britské tajné služby MI6 uvidíte také Ewana McGregora z nové trilogie o Hvězdných válkách a Mickeyho Rourkea ze Sin City. Prvním úkolem mladého agenta je mise, nad kterou by se nervózně ošíval i sám James Bond. Musí zachránit několik milionů lidských životů! Ohrožuje je už na první pohled odporný zloduch Darius Sale, který hodlá uvést na trh převratný počítač Stormbreaker. Britská tajná služba však velmi dobře tuší, že převratná technologie počítačů nepřinese nic dobrého a že Darius Sale je nebezpečný celému lidstvu. A tak vysílá do boje svého nejnadějnějšího agenta – čtrnáctiletého Alexe Ridera.


Premiéra filmu Stormbreaker:
19. 10. 2006