Strašliví dravci

Sdílej
 

Vedle obrovitých veleještěrů, o nichž jste se dočetli v ABC č. 20, hráli v druhohorní krajině významnou roli predátoři.
Zprvu to byli drobní až středně velcí štíhlí tvorové, jejichž potravou byl hmyz, menší obojživelníci a plazi, jejich vejce a mláďata. Později, během jury a křídy, posledního útvaru druhohor, narostli do hrozivých rozměrů. Všichni masožravci chodili vzpřímeně po zadních nohách. Na rozdíl od veleještěrů měli velké hlavy, krk při běhu natahovali dopředu a tělo vyvažovali silným svalnatým ocasem.

Malí, ale nebezpeční

Ti nejstarší z období triasu měli úzké a protáhlé hlavy, štíhlý krk a dlouhé silné zadní končetiny. Přední končetiny byly naopak výrazně kratší a slabší a sloužily pouze k uchopení kořisti. Kromě čelistí plných ostrých zubů byly nebezpečnou zbraní i ostré drápy na zadních nohách. Přestože tito ještěři dorůstali jen třímetrové délky a ve vztyčeném postoji by nepřevyšovali dospělého člověka (rod Coelophysis), byli velmi nebezpeční, neboť lovili ve smečkách.
Předchůdci tyranosaura

Postupem doby se draví dinosauři zvětšovali. Již v juře se na Zemi objevily velké masožravé typy, které tvořily vývojový předvoj strašlivých tyranosaurů. Jejich nejznámějším představitelem je Allosaurus. Alosauři žili i v Jižní Americe, ve východní Africe, na území dnešní Číny a na jihovýchodě Austrálie. Někteří jedinci byli až třináct metrů dlouzí a jejich hmotnost mohla přesáhnout i dvě tuny. Protože tito dravci měli dlouhé a svalnaté zadní nohy, je nanejvýš pravděpodobné, že se dokázali rychle pohybovat.
Zuby a drápy

Někteří dravci této doby (Deinonychus) byli kromě strašlivých čelistí vybaveni ještě pohyblivým, srpovitě zahnutým drápem, srovnatelným s obrovskými špičáky šavlozubých tygrů. Jiní (Baryonyx) používali své obrovské zahnuté drápy jako rybářské háky k vytažení "harpunovaných" ryb. Podobně dnes rybaří na aljašských řekách medvěd grizzly. A o tom, že ryby byly součástí jídelníčku baryonyxů, svědčí zbytky rybích šupin, které byly objeveny v hrudní dutině jednoho z nálezů.
Strašlivý král

Teprve v samém závěru dinosauří éry se na Zemi objevili největší dravci nejen druhohorního světa, ale celé historie Země vůbec. Jejich hlavním představitelem nebyl nikdo jiný než pozdější filmový hrdina Spielbergova filmu Jurský park, strašlivý Tyrannosaurus rex. Měl mohutnou, až 1,5 m dlouhou hlavu. Obrovskou tlamou plnou dlouhých, dýkovitě zahnutých a na hranách pilovitých zubů dokázal vytrhnout z těla kořisti až stokilogramové kusy masa.
Zadní nohy měli všichni tyranosauři dlouhé a svalnaté, kdežto přední končetiny byly až neskutečně malé a slabé. Význam těchto zakrnělých předních končetin stále není jasný. Byly příliš slabé na to, aby se mohly uplatnit při chytání kořisti, a také příliš krátké, než aby sloužily k podávání potravy do tlamy.
Nebezpečný svět

Tyrannosaurus rex byl jen jedním z početné rodiny tyranosaurů. Spolu s ním žili v závěru druhohorní éry na severoamerickém subkontinentu i další strašliví dravci (Nanotyrannus, Albertosaurus, Daspletosaurus) a své blízké příbuzné měli i v Asii. Jedním z nich byl dvanáct metrů dlouhý Tarbosaurus. I když byli ve své době masožraví dinosauři obávanými predátory, žádnému z nich se nepodařilo přežít časovou hranici mezi druhohorami a třetihorami.


Tyranosaurus

Odborné jméno: Tyrannosaurus rex
Odhadovaná výška: 5 m
Délka: 14 m
Odhadovaná váha: 6,5 t
Oblast výskytu: Severní Amerika - Colorado, Montana, Jižní Dakota, Wyoming a Nové Mexiko, kanadská provincie Alberta Období výskytu: konec druhohor před 68-65 miliony let
Potrava: velcí obratlovci té doby


Zajímavost

O své strašlivé zuby se tyranosauři nemuseli obávat. Každý opotřebovaný zub, který jim vypadl, byl vzápětí nahrazen jiným, jenž vyrostl na jeho místě.