Sever proti jihu - Ledové království Země

Sever proti jihu - Ledové království Země
Sdílej
 

Rok 2007 byl vyhlášen jako Mezinárodní polární rok (IPY - International Polar Year 2007–2008). Protože většina polárních oblastí nepatří žádnému státu, týká se výzkum a ochrana jejich křehkého ekosystému celého lidstva, tedy i nás.

Polární oblasti - jak ostatně i název napovídá - leží v nejbližším okolí zemských pólů. Jejich velikost zhruba vymezují severní a jižní polární kruh, což jsou přibližně 66. rovnoběžky severní a jižní zeměpisné šířky. Nad těmito rovnoběžkami panují zcela jiné zákonitosti střídání ročních období, dne a noci.
Kratičké jaro téměř splývá s létem, den a noc netrvají pouhé hodiny. Půl roku zde vládne polární noc a krutá zima, kdy slunce nevychází nad obzor. Další půlrok je polární den, slunce se sklání k západu, ale sotva se dotkne obzoru, začne vzápětí zase stoupat vzhůru... Jména obou oblastí jsou si velmi podobná: Arktida a Antarktida, ale kromě klimatických podmínek už mnoho dalších podobností nenajdeme.



Výstava

Polární sekce České Geografické společnosti uspořádala k této příležitosti výstavu Kouzlo polárního světa, spojenou s řadou doprovodných programů. Výstava se koná v Chodovské tvrzi v Praze od 15. 11. 2006 do 7. 1. 2007.
Více o polární sekci České Geografické společnosti na adrese http://home.tiscali.cz:8080/polarsection/.
Informace o IPY ve světě najdete na www.us-ipy.gov.