Puisinniarluta Atuarfik - Lovci tuleňů

Puisinniarluta Atuarfik - Lovci tuleňů
Sdílej
 

Ta jazykolomná slova znamenající opravdu lovci tuleňů jsou v grónštině. Jezdíme do Grónska studovat život a zvyky zdejších obyvatel – Gróňanů. A grónsky už mluvíme docela dobře.

Grónsko je osídlené už více než 3500 let, my známe jeho původní obyvatele pod jménem Eskymáci, ale oni si říkají Inuité, což v překladu znamená "lidé". V Grónsku však lze žít pouze na úzkém pásu země při pobřeží, zejména na západě, protože více než 84 % povrchu ostrova pokrývá ledovec, místy silný až 3,5 km.

Země psů a letadel
Na své výzkumy jezdíme do Ilulissatu. Vlastně spíš létáme, protože v celém Grónsku je jen 300 km silnic, většinou ve městech. O železnici si Gróňané nechávají jen zdát. Stavbu silnic a železnic totiž nedovolí místní přírodní podmínky, většina území je pokrytá sněhem a ledem, jinde to znemožňuje složitý hornatý terén. Proto se v Grónsku hlavně létá, jezdí lodí nebo se psím spřežením. Poslední dobou se používají i sněžné skútry.

LOVECKÁ ŠKOLA

Když přiletíme a ubytujeme se u známých, vydáváme se k zátoce, kde je kajakářský klub. Tam nás zdraví naši známí slůvkem Tikilluarit!, což grónsky znamená Vítejte! A hned se chlubí, co nového se naučili od naší minulé návštěvy. Učí se ovládat tradiční kožený kajak a někteří už umějí i eskymácký obrat. Jiní zkoušejí zasáhnout harpunou kousky ledu, aby až budou větší a vydají se s rodiči a přáteli na lov tuleňů nebo mrožů, byli na lovu užitečnými pomocníky. Také se naučí úlovky zpracovávat.

MATTAK A DĚLENÍ ÚLOVKU


Největší a nejcennější část úlovku patří lovci, další části těm, kteří mu při lovu pomáhali. Pochoutkou je čerstvě uříznutý, syrový kus masa, ale nejcennější je mattak. Tak se nazývá silná podkožní vrstva tuku z velryby nebo narvala. Mattak se žvýká – obsahuje hodně vitaminů a spoustu živin nezbytných pro život v chladném podnebí.

PSÍ SPŘEŽENÍ


Pes malého Knuda se jmenuje Meqqujooq a Knud bez něj neudělá ani krok. Vypráví nám, jak se s kamarádem učili zapřahat psy do saní a jak je učili povelům. Psi umějí jen grónsky, jinou řeč nikdy neslyšeli. Povelem Taama! je pobízejí vpřed, doprava je Ili-ili!, doleva Iuu-iuu!, a když chtějí zastavit, zavelí: Unigit! Také je nutno umět práskat bičem (není ale určen k bití psů), protože i prásknutí biče je druh povelu.

Grónsko

Místní jméno ostrova: Kalaallit Nunaat
Hlavní město: Nuuk
Rozloha: 2 175 600 km2
Počet obyvatel: přes 56 000

Zajímavost


Velryby (kam patří i narval), tuleni a mroži či lední medvědi jsou dnes zapsaní do mezinárodní Červené knihy ohrožených druhů zvířat a jejich lov je přísně zakázán. Inuité (a další přírodní národy severu), jejichž tradiční způsob života je na lovu těchto zvířat závislý, však získali výjimku – každoročně mohou pro svou potřebu ulovit tradičními metodami určitý počet jedinců.

Autor

Alena a Jaroslav Klempířovi