Pouštní království

Sdílej
 

Televizní seriály se staly součástí našeho života, jejich hrdinové denně vstupují do našich domácností. Snad každý má proto nějakého svého oblíbeného seriálového hrdinu. Mým nejoblíbenějším je Zaphod.

Má uhrančivé černé oči, je urostlý, silný a statečný a pro své blízké je ochoten riskovat i vlastní život. Bohužel je zadaný. S jeho partnerkou bych se ale nerada dostala do sporu. Flower je mimořádně silná osobnost a tak trochu "generálka". Když má špatnou náladu nebo je hladová, jde jí raději z cesty i sám Zaphod. Někdo ji může dokonce odsuzovat a považovat za krkavčí matku. To proto, že v případě nouze klidně ukradne jídlo svým vlastním nedospělým dětem, a když její starší dcera Mozart otěhotněla, nemilosrdně ji vyhodila z domu. Na její omluvu musím uvést, že se takto zachovala v okamžiku, kdy sama čekala rodinu. Potřebovala proto hodně jíst, aby měla dost živin pro své nenarozené děti, a také jim musela zajistit výlučné postavení v rodině. Případná vnoučata by byla nežádoucí konkurencí jejím vlastním potomkům.

S obojkem na krku

Flower je vůdčí samice (odborníci říkají dominantní nebo také alfa) klanu Whiskersových, může si proto toto chování dovolit. Ve společenství lidí by to ani tak neprošlo, ale Flower není člověk - je to malá pouštní šelmička z příbuzenstva promyk, surikata. A chová se přesně podle zákonů surikatího společenství.
Jak se taková surikata spolu se Zaphodem a dalšími členy své smečky stala seriálovou hrdinkou? Mohou za to přírodovědci z Cambridgeské univerzity, kteří již více než deset let zkoumají život surikat v poušti Kalahari. A Flower je jednou z hlavních postav celého výzkumu - na krku nosí obojek s miniaturní vysílačkou, díky které mohou vědci sledovat její pohyby a chování (a tudíž i celý klan). K pozorování surikat využívají nejmodernější techniku včetně speciálních kamer s optickými vlákny, s jejichž pomocí mohou vidět i dění v doupěti hluboko pod zemí.

Seriál bez lidí

Společenský život surikat a různá dobrodružství klanu Whiskersových jsou natolik pestrá a zajímavá, že vydají na seriál, který může směle konkurovat hraným seriálům ze života lidí. Surikaty vás vtáhnou do příběhu: držíte palce nešťastné Mozart ve vyhnanství a jste smutní, když porodí mláďata, ale vzápětí o ně přijde, protože je sama neuživí. Po velké krvavé bitvě s nepřátelským klanem Commandů se bojíte, aby zabitý samec, který zůstal ležet na bojišti, nebyl Zaphod nebo sympatický Mitch. Spolu s hlídkou bedlivě sledujete oblohu, zda se nablízku neobjeví orel, úhlavní nepřítel surikat.

Surikatí království

Seriál Surikatí království je už druhým pokračováním skutečného příběhu surikatího klanu Whiskersových, který u nás v češtině vysílá televizní kanál Animal Planet. Ale není to jen zábavná a napínavá podívaná, dozvíte se z něj i spoustu zajímavostí ze života těchto zvířat.