Legie

Sdílej
 

STRATEGICKÁ

Chtěli byste mít strategickou deskovou hru, která by se vám vešla do kapsy? Pokud ano, věnujte pozornost nové hře Legie.
Je určena pro dva hráče a zabere vám zhruba dvacet minut. Pravidla Legie jsou velmi jednoduchá a naučíte se je během několika minut. Nejprve si sestavíte hrací desku, která se skládá ze čtyř dílů středověké krajiny. Pak si každý hráč vezme svých deset hracích kamenů, které představují armádu. Kromě pěšáků, rytířů a lučištníků máte k dispozici zvěda, generála, katapult, obléhací věž a krále. Cílem hry je umístit na hrací plochu všechny své kameny a zároveň odstraňovat kameny soupeře. V každém kole zvolí hráči jednoho ze svých bojovníků, kterého přesunou ze zálohy na hrací plán.

OBKLÍČIT A ZNIČIT


Odstraňování soupeřova kamene probíhá tak, že se ho hráč snaží obklíčit svými jednotkami, aby nad ním získal přesilu. Jednotky jsou různě silné, takže například k odstranění lučištníka postačí 2 pěšáci (síla 2 x 1) nebo jeden rytíř (síla 2), ale k odstranění generála je už zapotřebí jednotek v celkové síle 4. Dále jsou ve hře střelecké jednotky (katapult a lučištník), které mohou zasáhnout kterýkoliv hrací kámen na mapě kromě jednotek označených štítem. Věž a katapult nelze ze hry odstranit žádným způsobem. Pokud je jednotka přemožena, vrátí se hráči do zálohy, odkud ji může v dalším kole opět použít. Jakmile se některému hráči podaří umístit svoji poslední jednotku, zvítězí a hra tím končí.
Pravidla obsahují i verzi pro pokročilé hráče, při které se berou v potaz vlastnosti krajiny. Například některé jednotky nemohou přes hory a vodu nebo střelci nedokážou zasáhnout jednotky umístěné v lese a v pevnostech.

CESTOVNÍ


Provedení hry je kvalitní a její malé rozměry z ní dělají šikovného společníka na cestách. Pravidla i přes svou jednoduchost nabízejí dostatečné množství herních strategií. Nemalou výhodou je i cenová dostupnost.