Vo(a)yage - Nejlepší jezdci před kamerou

Sdílej
 

V jubilejním vydání ABC, které držíte v ruce, jste našli DVD se záhadným názvem Vo(a)yage. Co vše na něm najdete?


DVD Vo(a)yage (2006)

50 minut
režie Petr Velek
produkce Renda Hroneš, Martin Večerka
jezdci: Martin Bečvařovský, Martin Černík, Roman Dlauhý, David Horváth, Venca Kutil, Darek Macháně, Ondra Marčík, Matěj Novák, Richard Skandera, Matěj Svoboda, Honza Zajíc, Ondra Zvoníček
lokality: Česká republika (Jablonec n. N., Liberec, Pec pod Sněžkou, Plzeň, Praha, Olomouc, Špindlerův Mlýn, Zlín), Francie (Les Deux Alpes), Rakousko (Dachstein, Diedamskopf, Hintertux/Zillertal, Kaunertal, Silvretta Nova), Slovensko (Chopok-Jasná), Švýcarsko (Flumserberg, Gotthard Pass, Grindelwald, Laax)
hudba: The Frank Popp Ensemble, Alice in Videoland, Blind Ass Chicken, Urban Delights, Kukuspit, Kya Bamba Sound, Boris Carloff, B-Movie Heroes, DJ Wich, Nierika, Supercrooo


V originálním filmovém snímku s názvem Vo(a)yage uvidíte to nejlepší ze současné české snowboardové scény. Jeho tvůrci Petr Velek, Renda Hroneš i Martin Večerka se snowboardingem zabývají už dlouho, každý více než polovinu svého života.
Od prkna k objektivu

Renda je spoluvydavatel a redaktor časopisu Free Magazine, zaměřeného na snowboarding a skateboarding. Martin vytvořil a provozuje podobně zaměřený internetový server www.freeride.cz. Pořádají výpravy snowboardistů do hor, kde mimo jiné fotí. Videodokumentace z těchto cest byla vlastně logickým pokračováním snahy zachytit nejlepší momenty.
Petr se kromě snowboardingu věnuje filmové práci a kameře. Po několika krátkých sportovních dokumentech, reklamě a hudebním videoklipu dostal možnost natočit snowboardový film.
Koho uvidíte

Film odstartuje Honza Zajíc svým freestylovým nářezem, trochu hravého stylu ukáže Darek Macháně. Až z Jablonce nad Nisou přijíždí ve své dodávce Venca Kutil, vystřídá ho Richard Skandera. Mladý progresivní styl předvede Matěj Novák, potom se slova ujme David Horváth a v rozhovoru doplněném záběry na jízdu se s vámi podělí o vlastní pohled na snowboarding. Následuje dokumentární interview Martina Černíka o jeho snowboardové cestě z Pece pod Sněžkou až na Aljašku a přes Nový Zéland do italského Turína. Tyto dva rozhovory jsou uprostřed filmu předěleny montáží nazvanou Lucky Shots, sestřihu nejzajímavějších záběrů dalších známých postav domácí scény.
Druhou polovinu filmu otvírá Ondra Zvoníček, jeden z nejrychleji se vyvíjejících jezdců. Dalšími minutami klidně a s jistotou propluje Ondra Marčík, vystřídá ho Matěj Svoboda a jeho originální čisté umění. Převážně krkonošskými luhy a stráněmi nás provede tamní jezdec Martin Bečvařovský. Nejmladší „herec“ Roman Dlauhý svou kreativitou film uzavře.
Co znamená Vo(a)yage

První asociace s naším názvem vede k francouzskému slovu voyage (čti voajáž), které znamená cesta, cestování. Nápadně však připomíná další francouzské slovo, výraz pro pozorování, čumilství neboli voyeurství. A protože obojí měli tvůrci DVD během natáčení s jezdci v popisu práce, obě slůvka jednoduše sloučili v "nesmysl" Vo(a)yage.


Internet

www.freemagazine.cz
www.freeride.cz


Profily


Matěj Novák

18 let
na prkně 6 let
bydliště: Příbram
koníčky mimo snb: PC, hudba, enduro, filmy




Roman Dlauhý

16 let
na prkně 6 let
bydliště: Plzeň
koníčky mimo snb: skate, zewling, spolužačky



Richard Skandera

30 let
na prkně 12 let
bydliště: Praha
koníčky mimo snb: hip hop, surf, cestování, squash



Darek Macháně

22 let
na prkně 10 let
bydliště: Praha
koníčky mimo snb: hudba, auta, jídlo



Matěj Svoboda

26 let
na prkně 9 let
bydliště: Praha
koníčky mimo snb: hip hop, filmy, užívání si života



Ondřej Zvoníček

22 let
bydliště: Hořice
na prkně 6 let
koníčky mimo snb: skateboarding, relax, design...

Autor

Renda Hroneš