Odpovědna

Sdílej
 

Vydrží kaktusy zimní odpočinek, obnášející tmu a nízkou teplotu, když jsem je ještě nikdy nezimoval?
Petr, Horní Bříza


Určitě vydrží. Na podzim zálivku postupně omezuj, až budeš mít substrát úplně vyschlý. Není třeba, jak se někdy doporučuje, na podzim rostliny z květináčů vyklepat a zimovat bez půdy, můžeš je ponechat zasazené. Zimní stanoviště musí být suché a chladné, pro rostliny celoročně pěstované v pokoji s teplotou 8-12 °C. Vhodnější je, když má kaktus i přes zimu dostatek světla, tma mu však neublíží. Kaktus „spí“, životní procesy jsou omezeny na minimum. Vyšší teplota by nutila rostliny k růstu i v zimě, kdy je málo světla, nové přírůstky z tohoto období jsou nevzhledné, světle zelené až žluté, čímž rostliny ztrácejí na kráse.
Tato pěstitelská chyba se těžko napravuje.

-šve

Kolik má moucha ve skutečnosti očí a proč jich má tolik?
Michal Nebauer


Oči má samozřejmě dvě, ale každé se skládá z několika tisíců čoček. Složené jsou proto, že moucha potřebuje především registrovat pohyb a mít hodně široké zorné pole, aby se nestala kořistí predátora. Proto je tak těžké mouchu polapit nebo ji trefit plácačkou - vidí totiž i dozadu.
Obraz však nemá nijak zřetelný, velké množství čoček jej paradoxně rozostřuje.

-šve

Jak se stahuje pomocí FTP a co je k tomu zapotřebí?
Miroslav Chaloupka, Český Brod


FTP znamená File Transfer Protocol. Jeho pomocí si můžeš z internetu stáhnout i velké soubory. Ty bývají uloženy buď na volně přístupných, tzv. anonymních FTP serverech. K těm nejznámějším českým patří datový archiv ftp.cesnet.cz, který je zaměřen zejména na operační systémy, síťové a multimediální aplikace a bezpečnostní software. Druhou kategorií jsou neveřejné FTP servery. Ty umožní připojení pouze uživatelům s povoleným přístupem (pomocí hesla). Ke stahování souborů pomocí FTP se ti bude nejlépe hodit FTP klient, program pro internetový přenos souborů. Existuje jich celá řada (volně nabízené jsou např. na www.stahuj.cz) a jednoduchý, ale často kvalitní FTP klient bývá zabudován také v některých editorech. Další možností je zadat adresu FTP serveru do běžného internetového prohlížeče (např. MS Internet Explorer nebo Mozilla Firefox). FTP systém je možno užít i k přenosu a ukládání dat, ale v takovém případě je už většinou nutná registrace.

-šve

***

Pište, mailujte

* Redakce ABC U Průhonu 13 170 00 Praha 7
* abc@ringier.cz
* odpovedna@iabc.cz