Na místě činu – Metody ohledání

Sdílej
 

Co se odehrává na místě činu po příchodu policistů? Určitě jste to mnohokrát viděli v televizi v některém z detektivních seriálů. My se ale podíváme, jak postupují opravdoví detektivové. Vymysleli jsme pro vás modelový případ, na kterém si ukážeme, jak pracují kriminalisté.
Policie se může dozvědět o spáchaném trestném činu zpravidla ze dvou zdrojů – oznámením od občanů a vlastním šetřením. Nejčastější formou je oznámení. Zavolá například soused oběti na linku 158, že slyšel výstřel ve vedlejším domě. Druhou možností, která se využívá u závažné trestné činnosti, je vlastní skrytá činnost policie. Takto policie například sleduje podezřelé z terorismu nebo padělání peněz. Využívá k tomu sledování, odposlechy telefonních hovorů či agenta – skrytého policistu pracujícího v utajení. Takový policista je v kontaktu se zločineckou bandou a informuje policii o jejích plánech. Jedná se o náročnou práci, ve které jde doslova o život.

Příjezd policie

Poté, co občan oznámí svoje podezření, policie vyšle výjezdovou jednotku. Ta prověří, zda se skutečně něco na místě stalo či nikoliv. V případě, že došlo k nějaké události (trestné činnosti), jsou hlavní úkoly výjezdové jednotky následující: poskytnout pomoc zraněným osobám, zadržet pachatele, pokud je to možné a zabezpečit místo činu před vstupem nepovolaných osob.
Výjezdová jednotka

Výjezdová jednotka zajišťuje nejen fyzické stopy, ale má také za úkol pořídit fotografické snímky a náčrtky místa činu. Technici jednotky jsou vybaveni kriminalistickou brašnou, v níž mají nejdůležitější pomůcky, jako jsou čisté pinzety, nůžky, metr, štětce na otisky prstů, sáčky na bezpečné zabalení stop a další nástroje.
Dokumentace

Velmi důležitým úkolem je pořízení fotografií a náčrtků z místa činu. V některých případech mohou být stopy téměř bezcenné, pokud není přesně zaznamenáno, kde přesně byly nalezeny. Proto kriminalisté na místě činu pořizují mnoho záběrů. Vždy se jedná o kombinaci fotografie z dálky a detailu. Takto je postupně nasnímána celá místnost, dále pouze část místnosti, kde se nachází oběť a nakonec např. detail ruky svírající nůž. Každá fotografie se pořizuje pro jistotu z více úhlů. Obecně stále převažuje klasická fotografie nad digitální. Je to dáno tím, že s klasickým filmem lze obtížněji manipulovat a tudíž je menší pravděpodobnost, že dojde ke ztrátě fotografií. V některých případech se vyžívá i speciální fotografie – např. s využitím ultrafialového záření, nebo fotografování miniaturních vláken či vlasů pod mikroskopem.
Zajišťování stop

Při zajišťování stop je třeba dbát na to, aby nedošlo k jejich poškození nebo ztrátě, ale ani k ohrožení sebe a dalších osob. Stopou totiž může být vlas i nabitá pistole. Navíc mohou být tyto stopy znečištěny například krví, což může ohrozit další osoby. Hrdina ve filmu si na to vezme rukavice, v reálu si technici navlékají celé jednorázové obleky, aby nedošlo k přenesení stop z technika na místo činu a naopak. Další zkoumání důkazů se provádí v laboratořích.
Zjištění osobních údajů
Důležitou součástí práce výjezdové skupiny je zjistit jména a adresy osob, které čin oznámili nebo mu byli přítomny jako svědci. Tyto osoby totiž musí být vyslechnuty a je nutné na ně získat kontakt.


Fiktivní případ

Abychom si práci na místě činu přiblížili, ukážeme si stopy u modelového případu. V každém díle tohoto seriálu se budeme podrobně věnovat zkoumání jednoho druhu stop různými kriminalistickými metodami. Postupně si tak poskládáme z jednotlivých střípků (stop) celé puzzle, tedy mapu toho, co se na místě činu odehrálo a případ tak společně objasníme.