Jak vybírat 2. - Boty

Jak vybírat 2. - Boty
Sdílej
 

Výběru bot je potřeba věnovat asi nejvíce času. Právě boty přenášejí vaši váhu, pohyby a sílu na snowboard a proměňují je v oblouky, skoky a rotace.

Bota vám musí sedět!

Protože jsou boty v přímém kontaktu s vaším tělem, musí vám dobře sedět. Doporučujeme koupit si je jako první část snowboardové výbavy a teprve potom se věnovat vázání a prknu. Jestliže snowboard s vázáním už máte, vezměte ho při nákupu bot určitě s sebou! Nezapomeňte ani na ponožky, v nichž jezdíte. Při výběru bot se o nich snažte dozvědět od prodavače co nejvíc a hlavně zkoušejte - obě boty poctivě utažené. Nechte si je na noze delší dobu a dbejte na to, aby vám bota pěkně obemkla celou nohu a ta se v ní nehýbala! Zároveň by bota neměla nikde tlačit.

Typy bot

Měkká bota se pochopitelně používá do měkkého vázání a poskytuje dostatek volnosti na sjezdovce, ve snowparku i při surfování v prašanu. Měkké boty jsou navíc pohodlné a lze v nich normálně chodit (v tom se zásadně liší od lyžařských přezkáčů). Těm se naopak podobají tvrdé snowboardové boty, které se používají pro jízdu na alpine a carving snowboardech. Hybridem mezi tvrdou a měkkou botou jsou boty pro step-in vázání. Tyto boty totiž musí poskytovat dostatečnou oporu noze i bez vázání s patkou a pásky.
Téměř všechny kvalitnější snowboardové boty se skládají ze dvou částí - vnější boty a vnitřní botičky. Výjimečně lze narazit i na boty z jednoho kusu. Ty stačí pro děti, které jsou lehčí a boty tolik nezatěžují. Všichni odrostlejší by však měli mít dvoudílné boty, které poskytují noze oporu, lépe tlumí nárazy a také se snadněji vysoušejí.

Vnější bota

Vnější bota je robustnější část snowboardové obuvi. Měla by být dostatečně masivní, tvrdá a co možná nejvíc zpevňovat nohu především v oblasti kotníku a nártu, kde botu obepíná pásek vázání. To spolu s pevným a polstrovaným jazykem chrání před zraněním a přispívá nejen k lepšímu přenosu sil, ale také k pohodlí. Pamatujte na to při výběru bot, zabráníte bolestivým otlačeninám! Současné boty mají tlustou podrážku, která tlumí nárazy při dopadech skoků. Vnější bota by měla být vyrobena z odolných materiálů, aby se co nejméně opotřebovávala - zvláště na místech, kde je v kontaktu s vázáním. Samozřejmostí by měla být možnost pevně stáhnout botu okolo vnitřní botičky. K tomu slouží různé systémy: klasické tkaničky či systém rychlého utahování (speed laces), kde boty rychle stáhnete tkaničkami, ale nemusíte se trápit s jejich šněrováním. Stále více firem přechází na systém dvouzónového stahování boty, lze ji utáhnout zvlášť okolo kotníků a zvlášť nad nimi. Pamatujte na to, že boty musí být vyšší než patka vázání!

Vnitřní botička

Vnitřní botička má několik funkcí. Předně by měla pevně obepnout nohu. Pro tento účel je většina bot vybavena některým z typem systému stahování vnitřní botičky. Takových systémů je několik: od jednoduchého suchého zipu přes stahování botiček tkaničkami (lances) až po sofistikované „hi-tech“ stahovací systémy. Těžko určit, který systém je lepší. Suché zipy drží asi nejhůře. Hi-tech udělátka možná stáhnou nohu lépe, ale případná závada se na horách spravuje rozhodně hůř než přetržená tkanička. V každém případě je jakékoliv stahování lepší než žádné. Sice strávíte o něco více času obouváním, ale rozhodně se vám bude lépe jezdit.
Vedle opory nohy by měla vnitřní botička splňovat i další parametry. Měla by vás chránit před zimou a měla by být dostatečně pohodlná. Kvůli vysušování je příjemné, když jde lehce vytáhnout z vnější boty. I u vnitřní boty lze najít řadu technologických vylepšení a mezi ty šikovné patří tepelně tvarovatelné vložky (heat moldable liners). Jsou vyrobené z pěny, která vlivem tepelného působení získává novou tvarovou paměť. Vnitřní botičku vám v obchodě na speciálním přístroji nahřejí, vy si ji nasadíte na nohu, stáhnete a ona se vytvaruje podle tvaru vaší nohy.

Slovníček

boa - systém stahování snowboardových bot; tkaničky nahrazuje patentovaný systém stahovacích lanek, u špičkových modelů se lze setkat i se systémem Dual Boa stahující botu v několika vzájemně nezávislých zónách
flex (soft / mid / stiff) - označení pružnosti snowboardu, vázání a bot (měkké / střední / tvrdé)
speed laces - systém stahování snowboardových bot; je založen na stahování bot tkaničkami, které však není nutné šněrovat
step-in - systém vázání, kde se bota jednoduše „zacvakne“ do vázání