Šasi robota

Sdílej
 

Šasi (podvozek) robota slouží jako základní nosná konstrukce k upevnění všech jeho ostatních součástí – motorů s koly, řídicí elektroniky, napájecího zdroje a radlice.

Pohon

Aby se mohl robot pohybovat, potřebuje pohon. K pohonu malých robotů minisumo se používají převážně stejnosměrné elektromotorky s vestavěnou převodovkou, občas i upravené modelářské servomechanismy nebo krokové motory. Popis takové úpravy modelářského servomechanismu na pohonnou jednotku naleznete na www.hobbyrobot.cz.
Motor

V současných robotech minisumo převládají pohony stejnosměrnými převodovými motorky, které se prodávají přímo se speciálními kolečky, určenými pro tento typ robotů. Na kolečka je ještě možno nasadit přilnavé pneumatiky, jež zvýší tření mezi kolečkem a arénou – tím stoupne naděje robota na úspěch v zápase.
Materiály

Šasi robota je vyrobeno většinou z plastů, jako je plexisklo, pěnová hmota foamalit či jiné snadno obrobitelné a lehké materiály. Na soutěžích ale nejsou výjimkou ani roboti s podvozkem vyrobeným ze dřeva či lehkých kovů. Šasi robota může být konstruováno mnoha různými způsoby, od zcela jednoduchých tvarů, snadno vyrobitelných v domácí dílně, až po složité prostorové objekty, vyráběné na číslicově řízených strojích. Na fotografiích vidíte konstrukci jednoduchého šasi z plexiskla a kovových rozpěrných sloupků. Motorky jsou k šasi připevněny pomocí oboustranně lepící pěnové pásky.
Napájení

Součástí šasi je držák napájecího zdroje, kterým jsou buď akumulátory, nebo suché články tužkové (AA) nebo mikrotužkové (AAA).
Další důležitou částí robota je radlice, která umožňuje vytlačovat protivníka z arény a zároveň chrání vlastního robota před poškozením. Radlice je – jak je vidět z obrázků - k šasi robota připevněna pomocí dvou šroubků, které procházejí mezerou mezi dvěma rozpěrnými sloupky. Výhodou tohoto řešení je možnost snadného nastavení výšky radlice nad arénou.


Úvod do robotiky (v každém sudém čísle)

1. Roboti minisumo
2. Šasi robota
3. Pohon a jeho řízení
4. Snímače a čidla – principy a funkce
5. Mikroprocesorové řídicí jednotky
6. Napájecí zdroj
7. Programování a bojová strategie
8. Další možnosti a modifikace robotů

Autor

Josef Hanzal a Jiří Rotta