Jak vybírat 4. - Oblečení a doplňky

Sdílej
 
Prkno, boty a vázání už máme doma. V posledním dílu seriálu ABC probereme, jaké oblečení a doplňky jsou vhodné pro pobyt na sjezdovce.

Zátěr, nebo membrána?
Jestli si chcete pobyt na horách užít, musíte si při výběru oblečení všímat i jiných hledisek, než jestli vám bunda sluší. Snowboardista je se sněhem mnohem víc v kontaktu než lyžař, a snowboardové oblečení proto musí být celkově odolnější. Základní rozdíl je mezi tkaninami se zátěrem a tkaninami s membránou. Se zátěrem neboli trvalou impregnací se setkáte u levnějších modelů oblečení a v poměru nepromokavost/prodyšnost jednoznačně prohrává. Membrána je speciální vrstva, která zabraňuje průniku vody, ale nebrání vodní páře opouštět oděv. Pokud jezdíte na hory jen párkrát za sezonu, bude vám stačit zátěr, pokud to myslíte se snowboardingem vážně, membrána vítězí.
Snowboardová bunda by určitě měla mít sněhový pás (snow catcher). Je to stahovací pás uvnitř bundy, který se zapne kolem pasu kalhot a brání sněhu, aby se dostal pod bundu. Užitečná je i kapuce, která vás chrání při sněžení, větru a dešti.

Nepromokavost a prodyšnost

Při výběru oblečení sledujte především hodnoty nepromokavosti (waterproof) a prodyšnosti (breathable). Míra nepromokavosti je udávána jako výška vodního sloupce, kterou je materiál schopen udržet bez prosakování. Hodnoty se pohybují od 2000 do 30 000 mm. Chtějte také, aby oblečení mělo podlepené švy (taped seams), které brání prosakování vody dírkami švu.
Čím vyšší hodnoty najdete u prodyšnosti a odolnosti proti větru, tím méně se zpotíte a profouknete. Pot se dostane ven, ale vítr a voda dovnitř nikoliv.

Doplňky

Těmito parametry se řiďte i při výběru rukavic či brýlí (ty lepší mají větrání a nezamlžují se). Stále více lidí dnes jezdí s přilbou. Ta vám musí perfektně sedět a v žádném případě se nesmí vzadu dotýkat krku! Doporučujeme zjistit, zda prošla atestem bezpečnosti, například CE, ASTM nebo Snell RS-98. Můžeme doporučit i různé chrániče (pads), například tzv. páteřák na ochranu zad či polstrované spodky, které chrání spodní část zad, kostrč a kyčle před otlučením o překážky.

Vrstvy jsou základ

Dnešní funkční oblékání je založeno na postupném vrstvení oblečení. Neznamená to, že na sebe budete vrstvit trička, až jimi nahradíte péřovku. Jde o systém založený na třech odlišných vrstvách oblečení, z nichž každá plní jinou funkci. Tento způsob oblékání převzal snowboarding od horolezců a dalších outdoorových sportovců.

Vrstva 1 (base)

Základem je funkční spodní prádlo - hřeje a odvádí pot od těla. Prádlo ze syntetických materiálů již zcela nahradilo bavlnu, která neodvádí vlhkost od těla, spíše ji nasává. Když pak ve vlhké bavlně sedíte na lanovce, snadno prochladnete. Navíc bavlna déle schne.

Vrstva 2 (mid)

Hlavním úkolem této vrstvy je držet vás v teple. K tomu nejlépe slouží nejrůznější bundy typu fleece, které hřejí a zároveň propouštějí ven vlhkost. Řada výrobců nabízí bundy, jejichž součástí jsou vyjímatelné fleecové vložky. Často se vyplatí do nich investovat. Takové oblečení je sice dražší, ale o pohodlí máte postaráno.

Vrstva 3 (shell)

Bunda a kalhoty. Jejich úkolem není hřát, ale ochránit vás před sněhem, deštěm nebo větrem. Nejdůležitější vlastnosti jsou nepromokavost, prodyšnost a odolnost proti profouknutí.



Údržba

Při údržbě oblečení vždy postupujte podle instrukcí výrobce. Pozor na prací prášky s bělidly, aviváží a změkčovadly, které spolehlivě ničí membrány a zbavují je nepromokavosti!


Slovníček

wind stopper - vrstva oblečení zabraňující profouknutí oděvu větrem a tak tepelným ztrátám
waterproofness – voděodolnost / nepromokavost
venting - větrací otvory na zádech, v podpaždí a na nohavicích
taped seams - podlepené švy, které zabraňují pronikání vlhkosti do oděvu
snow catcher (nebo powder skirt ) - stahovací pás uvnitř bundy zabraňující vniknutí sněhu spodem
over / under gloves - rukavice, které převlékají přes rukávy bundy nebo naopak (over gloves jsou vhodné pro freeride)
googles - snowboardové brýle
breathability – prodyšnost; její hodnoty udávají kolik gramů vodních par propustí metr čtvereční materiálu za 24 hodin


Vybavení na snowboard

ABC č. 2 - snowboard
ABC č. 3 - boty
ABC č. 4 - vázání
ABC č. 5 - oblečení a doplňky